Prints Charlesi krooni saladus

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninganna Elizabeth II kroonib oma vanima poja Charlesi Walesi printsiks. 1. juuli 1969.
Kuninganna Elizabeth II kroonib oma vanima poja Charlesi Walesi printsiks. 1. juuli 1969. Foto: akg-images / akg-images

74aastane briti keemiauuringute juht avaldas huvitava detaili prints Charlesi krooni kohta. 

50 aasta eest, täpsemalt 1. juulil 1969 kroonis kuninganna Elizabeth II prints Charlesi 4000 külalise ja 50 miljoni televaataja ees Walesi printsiks. Juubeliaastal tuli aga ilmsiks, et kroonil, mis kuninganna oma pojale tookord pähe asetas, on ka eriskummaline eellugu.  

Foto: Kuvatõmmis / Pinterest/ Popsugar

Uudne meetod

Britt David Mason oli 1969. aastal 28aastane keemiauuringute juht, kui talle esitati ainulaadne tellimus — valmistada prints Charlesi investituuri-kroon tuntud kullassepa Louis Osmani disaini järgi. Eriline oli seejuures asjaolu, et Mason pidi kasutama uut galvanoplastika meetodit, milleks oli niinimetatud Gold Electro Forming.

«Ma arvasin algul, et [Osman] teeb nalja. Kuigi ma hoiatasin teda, et see tehnika on alles lapsekingades, jäi tema endale kindlaks, et just nii tuleb teha,» meenutab Mason Daily Mailile hiljuti antud intervjuus.

Hoolimata esialgsetest kahtlustest jäi Mason nõusse — ja teda saatis edu. Ta valmistas krooni tellija soovide järgi. Seejärel juhtus aga katastroof: kasutatud kuld oli nii pehme, et töö lõppjärgus kuul ikkagi lagunes. Kiiresti valmistati teinegi kroon, välja arvatud üks detail — kaarele kinnitatud kuul, mis pidi üle prints Charlesi pea kõrguma. 

«Mõtlesin, kuidas seda teha,» meenutab Mason. «Senini polnud veel kellelgi õnnestunud kolmemõõtmelist, galvanoplastiliselt valmistatud objekti valmis teha.» Otsustav moment, mis vabastas Masoni tema piinadest, oli juhuslik telekavaatamine. «Paar päeva enne [tseremooniat] nägin telerist lauatennist, kui mul plahvatas: pingpongipall! Me galvaniseerime pingpongipalli!» Mõeldud, tehtud!

«Hämmastaval kombel asi töötas, aga kuna me ei saanud kuidagi palli eemaldada, tuli see lihtsalt sisse jätta.» Nii jäigi. 

«Loomulikult ei tahtnud keegi prints Charlesile tookord öelda, et ta oli investeerinud kuldsesse pingpongipalli,» meenutas Mason. 

Foto: Kuvatõmmis internetist
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles