Noored vanemad saavad alles 6 aastat pärast lapse sündi piisavalt magada

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Kas ka sina oled üks neist, kellel on või olid lood unega pärast esimese lapse sündi täbarad? Sa pole üksi! Uuringute järgi kulub kuus aastat, enne kui vastsed vanemad saavad jälle sama hästi magada kui enne lapse sündi. 

Sellise järelduseni jõudsid teadlased Warwicki Ülikoolis Suurbritannias. Pikaajalises uuringus analüüsiti Saksamaalt pärit umbes 2500 ema ja 2100 isa andmeid 2008. kuni 2015. aastani.  Tulemuste kohaselt saavad vanemad normaalselt — piisavalt ja korrapäraselt — magada alles kuus aastat pärast lapse sündi. Eriliselt kannatavad unehäirete all emad. 

Emad magavad kuni tund aega vähem kui enne

Esimese kolmel kuul pärast lapse sündi magavad emad keskmiselt tund aega vähem öö kohta kui enne sündi, selgub uuringust. Isad kaotavad oma ööunest kõigest 15 minutit! Emad on endiselt lapse esmased usaldusisikud ja seepärast kannatavad ka sagedamini unehäirete all, ütlevad teadlased. Kuigi aastatega vanemate uneolukord paraneb, on emadel ka pärast nelja kuni kuut aastat veel 20minutiline unevõlg. Isadel on see näitaja endiselt 15 minutit. 

Erinevalt kogenud ja mitmelapseliste perede vanematest kannatavad kõige tugevamini uneprobleemi all imetavad emad ja verivärsked vanemad lapse kuuel esimesel elukuul. 

Allikas: Missmum

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles