Arstid hämmingus: naisel ilmnes pärast suuseksi raske allergiline reaktsioon

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Shutterstock

Seks peaks olema lõbus ja tore. Kui su keha aga pärast seksi üleni lööbega kattub ning sa oksendad, ei ole selles kindlasti midagi lõbusat ega toredat. Kuid just see juhtus 31-aastase naisega.

Hispaanias leidis aset maailmas ainulaadne juhtum, kui Alicante Ülikooli haigla erakorralise meditsiini osakonda saabus oksendav, hingeldav ja lööbega kaetud naine. Arstid diagnoosisid tal anafülaktilise reaktsiooni ning püüdsid aru saada, mis oli olukorra põhjustanud.

Nende ainsaks vihjeks oli see: patsiendi sümptomid avaldusid pärast kaitsmata vahekorda partneriga, seejuures oli toimunud «oraalne ejakulatsioon», kirjutab Science Alert.

Paljud inimesed ei tea seda, kuid sperma vastu saab olla allergiline. Tegemist on väga haruldase reaktsiooniga, mis esineb naistel. Sperma on nimelt kompleksne segu erinevatest osadest, seejuures leidub selles seemneplasmat - vedelikku, mis spermatosoide kannab ja toidab.

Plasmas on erinevaid valke, mida peetaksegi allergia põhjustajateks. Asja on vähe uuritud, seega pole täpselt teada, millised neist proteiinidest ajavad mõne naise immuunsüsteemi segadusse.

Antud olukorra aga ajas segasemaks asjaolu, et naisel polnud varem midagi taolist ette tulnud. Ka ei olnud ta midagi kummalist söönud, teda polnud ükski putukas hammustanud ning ta polnud tarbinud ravimeid ega uimasteid.

Kuid sama ei saanud öelda tema partneri kohta. Viis päeva enne vahekorda oli 32-aastane mees tarbinud ibuprofeeni ja teatud tüüpi antibiootikumi, et ravida oma keskkõrvapõletikku. Viimase doosi oli ta võtnud neli tundi enne seksi.

Antiobiootikum sisaldas teatud tüüpi penitsilliini nimega amoksilliin ning kui arstid olid kõik muu välistanud, oligi kurikael käes. Ravimiallergiad on täiskasvanute hulgas levinud ning ka sel naisel oli lapsena diagnoositud allergia. Siiski oli antud juhtum erakordne ning arstide sõnul maailmas ainulaadne.

«Meie teadmiste kohaselt on tegemist esimese juhuga, kui saab kahtlustada amoksilliini põhjustatud anafülaksiat naisel pärast oraalset seksuaalset kontakti mehega, kes rohtu võttis,» kirjutasid arstid oma uuringus.

Õnneks naine toibus täielikult. Arstid soovitavad kasutada kondoomi, kui on kahtlus, et partner võib olla allergiline ravimitele, mida sina võtad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles