Arvuta välja: kui palju kulutab just sinu keha magades kaloreid? (1)

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Kui sa võtad plaani kaalukaotuse, siis esimese asjana mõtled ilmselt treeningule ja söögile. Muidugi on need kaks kõige olulisemad eesmärkide saavutamisel, kuid on veel üks faktor, mida tuleb kindlasti kaaluda: une kvantiteet ja kvaliteet.

Just need väärt tunnid hoiavad sind ülesöömast, mis tähendab, et kaloridefitsiiti on märksa kergem saavutada. Kuid kas sa teadsid, et kalorid põlevad ka magades?

Ajakirjas European Journal of Clinical Nutrition avaldatud uuringust selgub, et sa võid ise välja arvutada, kui palju kaloreid sa magades põletad. Selleks tuleb välja arvutada baasainevahetusindeksi (BMR) - nii saad numbri, mis näitab, kui palju su keha vajab puhkamise funktsiooniks kaloreid. Selle numbri 24 jagades saad arvu, mis näitab, palju neid tunnis kulub.

Üks viis BMRi arvutamiseks on Harris-Benedicti valem, kus võetakse arvesse su kaal, pikkus, vanus ja sugu.

Näiteks naise puhul on valem järgmine:

BMR = 655 + (1,8 x sinu pikkus sentimeetrites) + (9,6 x kaal kilogrammides) - (4,7 x vanus aastates)

Nii näiteks kulutab 35-aastane naine, kes on 170 sentimeetrit pikk ja 80 kilogrammi raske, päevas 1564,4 kalorit, tunnis seega 65 kalorit.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles