Sajad naised veel teadmata kadunud: seksorjusest pääsenud põletasid pärast vabastamist oma riided

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
28. veebruar 2019. Jeziidi naine Baseh Hammo, kel õnnestus ISISe seksorjusest põgeneda, näitab vigastusi, mille albaanlasest võitleja talle piinamise kägus tekitas. Võitleja sundis naist suruma käed kuumale asfaldile, seejärel tallus ta saabastega naise kätel. Praegu elab Baseh telgis Dahukis, Iraagis. Vabaks pääsenud jeziidi naiste sõnul on sadu naisi, kes on jätkuvsalt kadunud ning kes ei pruugi kunagi koju tagasi pöörduda.
28. veebruar 2019. Jeziidi naine Baseh Hammo, kel õnnestus ISISe seksorjusest põgeneda, näitab vigastusi, mille albaanlasest võitleja talle piinamise kägus tekitas. Võitleja sundis naist suruma käed kuumale asfaldile, seejärel tallus ta saabastega naise kätel. Praegu elab Baseh telgis Dahukis, Iraagis. Vabaks pääsenud jeziidi naiste sõnul on sadu naisi, kes on jätkuvsalt kadunud ning kes ei pruugi kunagi koju tagasi pöörduda. Foto: Khalid Mohammed / AP/Scanpix

ISISe viimastel alles jäänud aladel käib tuline lahing, tuhanded tsiviilisikud põgenevad. Nende hulgas on ka mõnikümmend jeziidi naist, kes on aastaid talunud piinamist, vangistust ja seksiorjust.

«Ma soovin, et ma saaksin nad samamoodi põlema panna, nagu ma panin põlema oma riided,» ütles 20-aastane jeziidi ellujääja Israa, kes rebis seljast kohustusliku burka ning liitus mitme teise ellu jäänud naisega, kes burkad põlema panid. Naine tänas jumalat, et kohutavad katsumused on jäänud selja taha, vahendab Fox News.

Naised küll vabastati, kuid see on pigem magusvalus hetk, kuna ees ootab pikk ja valulik taastumine ja kogukonnaga liitumine, kuid jeziididest pole palju alles jäänud.

ISIS ründas Iraagis asuvat Sinjari piirkonda 2014. aasta suvel, kui oli oma kontrolli alla saanud suured maa-alad Süürias ja Iraagis. Just Sinjari on jeziidide põline elupaik ning seda etnilist vähemust on islamistid taga kiusanud, nimetades neid saatanakummardajateks.

Tuhanded tüdrukud ja naised võeti kinni ja müüdi seksorjadeks ISISe võitlejatele, kadudes nii ISISe territoriaalkontrolli pimedatesse tagatubadesse. Veelgi enam: tuhanded mehed tapeti ning visati ühishaudadesse, mis laiuvad Iraagi maadel. Poisid võeti kinni ja neid ajupesti seni, kuni nad ISISega liitusid - sageli neid uimastati, indoktrineeriti ning kasutati lahinguväljadel kahurilihana.

Jeziidide-vastane brutaalne lahingutegevus mõisteti lõpuks ka mujal maailmas hukka - 2016. aastal nimetas ÜRO selle genotsiidiks.

Möödunud aasta lõpus tegid liitlasväed edusamme ning ring ISISe ümber tõmbus koomale. Neile jäid vaid mõned linnad ja külad Eufrati jõe kaldal. Tõusis lootus, et 3000 teadmata kadunud jeziiti leitakse peagi üles ja vabastatakse.

Kogukonnaaktivistide sõnul on aga see lootus hääbumas, kuna vaid vähesed jeziidid on rinde tagant üles leitud.

Jeziidid pole ei moslemid ega araablased, vaid järgivad oma usulahku. Vähemus on ajalooliselt elanud suuresti Sinjari mäe piirkonnas ning nende keeleks on kurdi keel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles