3 sammu, kuidas lahkuminekust üle saada

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Inimesed on loodud armuma ja suhteid looma, kuid paraku kogeme me kõik vahel ka südamevalu, kui suhe läbi saab. Lahkuminek võib tunduda maailmalõpuna, kuid hea uudis on see, et valu ei kesta igavesti.

Ajakirjas The Journal of Positive Psychology avaldatud uuringust selgus, et kulub 11 nädalat, et end pärast suhte lõppemist hästi tunda. Üks teine uuring on aga leidnud, et abielulahutusest taastumine võib võtta suisa kuni 18 kuud.

Lahkuminek on tegelikult lein ning leinaprotsess on kõigi jaoks erinev. Siin mängivad rolli mitmed asjad: kui kaua te olite koos, kui palju on ühiseid mälestusi, kas teil on lapsed, kas oli reetmist, kui sügavad olid emotsioonid.

Kuid nagu iga teine haav, paraneb ka südamehaav ajaga. Ning kuigi ükski suhe pole teisega sarnane, on teatud asju, mida iga südamevalus inimene peaks tegema, et leinaprotsessiga hakkama saada.

Suhteekspert Ammanda Major toob väljaandes Independent välja sammud, mis meid paranemisteel aitavad.

Võta aega, et oma kaotust leinata

Elu ilma partnerita võib tunduda hirmutav, kuid on väga oluline, et sa uue reaalsusega kohaneksid. Võib tunduda ahvatlev selle perioodiga kiirustada – sa võid kurbust eemal hoida, mattes end töösse või sotsiaalsesse ellu, kuid leinaperioodi on sul tegelikult väga vaja. Mõtle, mis see suhe sulle andis, kuidas ise käitusid, mis õppetunnid kaasa võtad. Ära suru oma tundeid alla, luba neid endal tunda.

Saa taas iseendaga kontakt

Paljudes suhetes on keskpunktis «meie», mitte «mina». Lahkuminek annab sulle unikaalse võimaluse taas iseendaga kontakti saada. Tee oma elus inventuuri ja lisa sinna midagi uut.

Ära karda küsida abi

Harva jõuavad inimesed suhte lõpetamise otsusele samaaegselt. Kui see aeg on käes, on üks pool tavaliselt šokis või üllatunud, mis aga ainult pikendab leinaprotsessi. Kui sina oled mahajäetu rollis, on normaalne, et sul on raske. Kuid kui su partner on selgeks teinud, et ei soovi suhet jätkata, pead seda aktsepteerima. Kui sa jääd oma tunnetega hätta, ära karda abi küsida. Edasi liikumiseks pead jõudma positiivse eluvaate juurde ning siin võib abi olla kellegagi rääkimisest. Võtmeks on lahti lasta negatiivsest ja keskenduda positiivsele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles