Uurimus: armastust esimesest silmapilgust pole olemas (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Teadlased on seisukohal, et me ajame tunde «armastus esimesest silmapilgust» segamini hoopis ühe teise tundega.  

Kui tihti sa oled esimesest silmapilgust armunud? Loendamatu hulk kordi, mõnikord või veel üldse mitte kunagi? Kui uskuda Groningeni Ülikooli teadlasi Hollandist, siis on kõige tõenäolisem «mitte kunagi», sest teadlaste arvates ei ole sellist asja nagu armastust esimesest silmapilgust üldse olemaski.  

Teadlaste sõnul ajame sellise nii-öelda esimesest silmapilgust armastuse segamini üksnes ihaga. Tänu tugevale külgetõmbejõule on meie keha hullumas ja me tunneme end justkui seitsmendas taevas. Seda tunnet ei tuleks aga armastusega segi ajada, sest armastus vajab kasvamiseks ja õitsemiseks aega, vahendab Freundin.

Uurimuse tarbeks võtsid teadlased vaatluse alla kakssada keskeltläbi 25aastast osavõtjat (neist 60 protsenti naised) ja küsitlesid neid valdavate tunnete kohta kohtingupartnerite suhtes. 200 osavõtjat pidid uurimuse nimel käima 500 kohtingul. Pärast kohtinguid taheti teada, kas nad kogesid «armastust esimesest silmapilgust» ja kui ligitõmbavaks nad oma kohtingukaaslast pidasid. Kõigil juhtudel, mille puhul kirjeldati tunnet kui «armastust esimesest silmapilgust», täheldasid teadlased ka väga suurt rõhuasetust kehalisele külgetõmbele. 

Enamik dokumenteeritud andmeid selle kohta, mis puudutab «armastust esimesest  silmapilgust», tuli meestelt. Lisaks ei vastatud tavaliselt armastustundele esimesest silmapilgust.

Uuring avaldati ajakirjas Journal of the International Association for Relationship Research.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles