Kui kaua säilib taimepiim?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jiri Hera / PantherMedia / Jiri Hera

Milline on halvaks läinud lehmapiim, teab igaüks: hapukas lehk, veidi kummunud pakend, pealispinnal ujuvad väiksed tükid .... Kuid mille järgi saab aru, et külmkapis seisnud mandlipiim on tilgastanud?  

See pole tõesti sugugi nii lihtne, kuna taimepiim mandlitest, kaerast või sojast on samasuguste tunnustega nagu lehmapiim, kui see on käest ära läinud. Põhjus on eelkõige selles, et taimepiim koosneb peaasjalikult veest, mille valgukogus on küllaltki madal. Seepärast toimuvad selles samasugused lagunemisprotsessid nagu loomapiimalgi. 

Kui kaua võib taimepiima säilitada?

Avamata pakend säilib mitmeid kuid ja seda ei pea külmas hoidma. Pärast avamist aga küll. Tootjaandmete kohaselt peaks taimepiima reeglina 3 kuni 5 päeva pärast avamist ära kasutama.  Tavaliselt aga eeldatakse, et taimepiim püsib külmkapis umbes viis päeva kuni nädal värskena. Teinekord võib see aeg olla suisa 12 kuni 14 päeva. 

Sojapiimaga on veidi teisiti: kõrgema valgusisalduse tõttu ei säili ta sama kaua kui teised taimsed piimatooted. 

Meeles peab ka pidama, et kui teed ise mandlipiima või muud taimepiima, siis tuleb see kiiremini ära tarbida. Värske isetehtud taimepiim peab puhastes nõudes vastu kuni 4 päeva. 

Tunnused, et taimepiim on pahaks läinud

Isegi kui kaera- või mandlipiim on loomapiimast  erinevad, saab üsna samamoodi kindlaks teha, kas nad on veel nauditavad.

Järgmised märgid näitavad, et taimsed piimatooted pole enam kõlblikud:   

  • piim lõhnab hallituse järele
  • koostis on limane ja on moodustunud väikesed tükikesed
  • värvus on muutunud
  • pealispinnale on moodustunud hallitus

Vala piim kõigepealt alati klaaspudelisse, et saaks selle värskuses kindel olla. 

Loksuta piimapakki enne joomist mõnuga.

Allikas: Wunderweib

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles