Uuring kinnitab: sul on lihtsam alla võtta, kui sa suhtud asjasse positiivselt

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Artem Bali / Pexels

Kui sa tahad oma käitumisega midagi positiivselt mõjutada, oled sa sihikindlam ja paremini motiveeritud. Nagu viimane uuring näitab, on sellest ka toitumisele kasu. 

Kui sa pigem haarad maiustuste ja ebatervislike snäkkide järele, ehkki sul poleks midagi ka tervislikuma toitumise vastu, siis on ilmselt asi suhtumises. Ajakirjas Appetite avaldatud uurimuses kirjutatakse, et motivatsiooni muutmise ja positiivse suhtumisega võib ses vallas veel kaugele jõuda. 

Sellise tulemuseni jõudsid professor Kishore Pillai koos kolleegidega pärast seda, kui oli küsitlenud 1125 Taiwani osavõtjat nende toitumisalase motivatsiooni ja tervisealaste teadmiste kohta. 

Kaks erinevat lähenemist

Sai selgeks, et mis puudutab motivatsiooni, siis on inimestel kaks erinevat lähtepunkti  — ergutav ja ennetav käitumine. 

Ergutava käitumisega inimesed tahavad oma suhtumisega ka positiivseid tulemusi saavutada, näiteks tervislikult elades. 

Ennetava käitumisega inimesed tahavad aga negatiivseid tulemusi takistada, näiteks vältides ebaterveid harjumusi. 

Ergutav käitumine on hea toitumisele

Uurimistulemused näitasid selgelt, et ergutavad käitumismustrid mõjusid positiivselt ka söömisharjumustele, mille tagajärjel on inimene paremini ja tulemuslikumalt informeeritud tervisliku eluviisi kohta ning arvestab ka erinevate nõuannetega. 

Ennetaval käitumisel, mida muide esines sagedamini väiksema sissetulekuga inimeste hulgas, ei olnud toitumisele mingit erilist mõju. 

Suhtumine on tervisele oluline

Arvestades üha hoogsamat ülekaalulisust maailmas, võivad need teadmised olla ääretult kasulikud, sest tugevat ülekaalu ja sellega seotud haigusi võib oma isiklike valikutega takistada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles