Uuring: miks peaks tööl tundeid välja näitama?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Kui tahad tööl professionaalina mõjuda, jäta oma isiklikud probleemid ja mured ukse taha, eks ole? Uus uurimus aga kinnitab, et tööl tuleks nimelt tundeid välja näidata.  

Jäta endast alati ja iga hinna eest laitmatu mulje ega allu kunagi nõrkustele, veel vähem näita neid välja, ükskõik kui suured või väikesed saatuselöögid sind samal ajal ka ei taba — selle tarkuse järgi toimib enamik inimesi, eriti tööpostil. 

Ameeriklaste värske uurimus jõudis aga järeldusele, et taoline käitumine ei kahjusta ainult üksnes meid endid, vaid ka meie tootlikkust töökohas. Seepärast on kolleegidele emotsioonide näitamisel  lausa mitmeid eeliseid. 

Uurimus

Mahuka uurimuse nimel tegi mitu Ameerika ülikooli koostööd. Nad kogusid andmeid 60 eelnevast uuringust, milles vaadeldi inimeste käitumist töökohal isiklike murede seisukohast.  

Teadlaste tiim analüüsis andmeid ja kontrollis, kuidas tunnete allasurumine mõjutas produktiivsust ja suhet kolleegidega. 

​Ilmnes kummastav tõsiasi, et need, kes julgesid lasta oma eeldatavaid nõrkusi välja paista, näitasid sellega oma tegelikku tugevust. 

Teesklus ja varjamine röövivad energiat

Uurimus näitab selgelt, et need inimesed, kes näitavad oma emotsioone harvem välja, on tööl vähem tootlikud. Teadlaste selgitus sellele nähtusele on järgmine: kui me varjame ja surume oma tunded alla, siis röövime iseendalt jõudu.  

Hea mulje jätmine, ehkki kui tegelikult tahaks kõige parema meelega peatäie nutta, kulutab liigselt energiat. See koorem ei lähe meist jäljetult mööda ja annab töös ka tunda. Tagajärjeks on halvem keskendumisvõime ja sellest tulenevalt väiksem tööviljakus. 

Parem läbisaamine töökaaslastega

Mitte üksnes meie isiklik terviseseisund pole tunnete avaldamisel tähtis. See mõjutab ka meie kolleege. Kui töökaaslane näitab oma haavatavust ja tunnistab, et tal ei ole hetkel kõik kontrolli all, siis on palju tõenäolisem kogeda kolleegide kaastundlikku suhtumist, mitte mõistmatust või suisa hukkamõistu. 

Sellega luuakse usalduslik õhkkond, kus üksteist aidatakse. Just teesklus tekitab külma sisekliimat. 

Ole tööl sina ise ja julge teinekord ka oma tundeid näidata. Ehedus leiab väärilise tasu!

Allikas: Fit For Fun

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles