Hea lapsevanem! Need tegevused aitavad lastel rahuneda

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Perekeskus Sina ja Mina kirjutab, et mida väiksem on laps, seda rohkem vajab ta rahunemisel vanema abi. Siin on seitse konkreetset tegevust, mis võivad aidata lastel rahuneda ja õppida ennast rahustama. Tegevus vali vastavalt oma lapse olemusele, vanusele ja olukorrale.

1. Aita lapsel enda tunnetest aru saada ja kirjelda ta tunnet: «Sa oled pettunud/solvunud/ehmatasid…». Paku enda tuge: «Luba ma aitan sind», «Kas tahad kalli?» vms. Suhtu lapse emotsioonidesse kaastundlikult, isegi, kui sulle täiskasvanuna tunduvad need tühised.

2. Paku rahustavaid tegevusi nagu värviraamatud või niisama sodimine, ühine piltide vaatamine (väikestele lastele meeldib enda pilte vaadata), koos raamatu lugemine, plastiliiniga voolimine. Ära muretse, et justkui premeerid lapse hüsteeritsemist sellega, et teed temaga toredaid asju koos. Mida väiksem on laps, seda rohkem vajab ta vanema abi rahunemisel.

3. Uuri Vaikuseminutite tehnikaid, ehk sobib sealt midagi su lapsele.

4. Paku võimalust minna sooja vanni või duši alla lõõgastuma ja mängima.

5. Kui laps tahab omaette olla, anna talle ruumi. Ära saada last oma tuppa üksi rahunema. Jää rahulikuks, kättesaadavaks ja võimalusel nähtavaks (võid samal ajal enda toimetusi teha).

6. Pea meeles, et kui lapsed pole saanud piisavalt stimulatsiooni - liikuda, joonistada, muusikat kuulata/teha, mängida, tekib neil kergemini vihahoog. Paku lastele võimalust end iga päev «positiivselt» välja elada.

7. Ole ise eeskuju. Tea, et kui sina oled ärritunud, ei suuda ka laps rahuneda. Ole rahu, mida tahad lapses näha. Kui kohe ei suuda, ütle: «Läksin endast välja, vajan hetke rahunemiseks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles