12 viisi, kuidas stressi ohjeldada

Naine
Copy
Foto: Pexels

Pidev stress teeb meid haigeks, nõrgestab immuunsüsteemi ja võib tekitada ka unehäireid, tinnitust ja kõrget vererõhu. Kui oled pidevalt surve all, pole läbipõlemine enam kaugel. Seda tähtsam on hakata varakult stressi maandama. 

1. Tee väike eneseanalüüs

Igaühel on erinevad stressiallikad, seepärast on tähtis aru saada, mis just sind isiklikult kurnab. Kas see on liigne ajasurve tööpostil, kapriisne hoolealune või liiga tihe ürituste kalender vabal ajal. Kui me need läbi mõtleme ja ära tunneme, siis saame alustada ka nende allikate vähendamisega. 

2. Lülita end kindlal kellaajal tööst täiesti välja

Kui vaatad öö hakul ikka veel töömeili ja oled telefonitsi kõigile kättesaadav, on piirid töö ja vaba aja vahel väga hägused ning see viib stressini. Lülita end kindlal kellaajal teadlikult kogu tööst välja!

3. Liigu end vabaks

Pähe kuhjunud energiast lahtisaamiseks ja vaba ruumi tekitamiseks pole kergemat taktikat kui liikumine. Viis, millega sportlikult kõige paremini muret kergendada, on juba sinu valik. Mõnele on see jõusaal, teisele ujumine, kolmandale jooga ...  

4. Leia omaenda lõõgastustehnika

On arvukalt lõõgastusharjutusi ja -meetodeid, mille abil saad leida rahu ja sisemise pidepunkti. Näiteks mediteerimine, autogeenne treening, progressiivne lihaste lõõgastamine ja teadvustatud hingamistehnikad.  

5. Mine loodusesse

Uuringud näitavad, et jalutuskäik metsas alandab nii vererõhku kui pulsisagedust, mis omakorda kahandab stressihormoone. Pilk merele, järvele või jõele mõjub vähemasti sama rahustavalt. 

6. Lõpeta negatiivsed suhted

Mõned inimesed irisevad kogu aeg ja tõmbavad ka teiste tuju oma vingumisega nulli. Teised sõprussuhted  võivad olla seevastu väga ühepoolsed ja nõuavad palju energiat — võib-olla ei ole lahtilaskmine küll lihtne, kuid see kergendab su elu pikapeale olulisel määral. 

7. Mõtle positiivselt

Palju stressi tekib meie peas just siis, kui me hakkame muretsema sellepärast, mis võib juhtuda. Selline juurdlemine röövib aga kõvasti energiat. Lase asjadel lihtsalt olla, tulla ja minna. 

8. Tee iseendale midagi head 

Kuula vannis lemmikmuusikat või mine massaaži, loe raamatut — võta pidevalt ja korrapäraselt aega ainult iseenda jaoks ja tegele sellega, mis sind tõesti õnnelikuks teeb. See on üks paremaid igapäevase stressi vastaseid vahendeid. 

9. Võta söömiseks aega 

Pole just suurem asi, kui jätad lõunasöögi vahele ja ahmid kiirelt midagi ekraani ees sisse. Söö teadlikult ja mõnuga toite, millest on su kehale tõesti ka kasu. 

10. Maga piisavalt

Selge, et vähene magamine muudab ärrituvaks. Kehal on aga ülekõige vaja öörahu, et taastuda. Pidev unepuudus suurendab südamehaiguste ja kõrgvererõhutõve riski ja nõrgestab immuunsüsteemi. Korralik uni teeb vastupanuvõimelisemaks. 

11. Ole endaga leebe

Tihti survestame iseennast, et olla ideaalilähedased ja anda endast kõik. Sellised enesele kehtestatud nõuded toodavad aga ka hoogsalt stressi, seepärast tuleks mõelda, kas sa pole endaga liiga range ja vast oleks aeg oma täiuslikkuseihalust järgi lasta.

12. Tangi energiat oma sõpradest ja perekonnast

Head suhted õigete inimestega annavad meile jõudu, kuna üheskoos muresid lahendades vähendame ka stressi. 

Allikas: LifeGoesOn

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles