Rene, kes on Chloe: «Meis kõigis on terake dragi!» (1)

Kärt Kelder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rene on Chloe (esilpaanil): «Ma võin olla riides, parukas, meik, aga enne kui huuled pole värvitud, ei tunne ma end Chloe’ina,» ütleb BÄM! peosarja eestvedaja Rene Köster.
Rene on Chloe (esilpaanil): «Ma võin olla riides, parukas, meik, aga enne kui huuled pole värvitud, ei tunne ma end Chloe’ina,» ütleb BÄM! peosarja eestvedaja Rene Köster. Foto: Priit Mürk

Me kõik oleme sündinud alasti ja lisatud kihid on drag. Nii kõlab Eesti tuntuima queerpeo, tänavu oma neljandat tegutsemisaastat tähistava BÄM!i moto.

Drag tähendab riietumist eelkõige vastassugupooleks meelelahutusliku või seksuaalse eesmärgi nimel, samuti annab see võimaluse luua endale uus identiteet. Kuigi termin on seotud eelkõige geikogukonnaga ning teadliku hüperfeminiinse või -maskuliinse riietumise ja käitumisega, siis kostüümipidudel teemaga kaasa minnes võime enesele teadmatagi drag olla. Seejuures pole tegemist uue nähtusega ühiskonnas, seda on harrastatud läbi aegade, nii võib mütoloogiast lugeda ümberriietunud jumalate kohta.

Ajaloos on mehed riietunud naiseks, et sõjast pääseda, ning naised meheks, et sõtta minna. Rääkimata tõsiasjast, et eri teatrivormides, kus naised ei olnud lavale lubatud, etendasid nende rolle samuti mehed. Seejuures võivad drag queen’id ja drag king’id olla isegi rohkem stereotüüpsed rollide esindajad kui cis-mehed või -naised.

Kümme aastat tagasi, kui ekraanile jõudis maailmakuulsa teleshow’ «RuPaul Drag Race» esimene osa, otsustasid tantsutrupi Twisted liikmed Rene Köster ja Helina Reinjärv, et korraldavad samuti gei- ja drag’i-sõbaliku ürituse. Von Krahlis toimunud Twisted Drag Race’ist ning EKKMis korraldatud Šnapsist kasvas välja energiast, hedonismist ja armastusest pulbitsev peosari BÄM!, mis toimub iga kuu juba neli aastat. Kuigi eelkõige queer-kogukonnale orienteeritud, olid esimesed neli-viis korda peoruumid Lekkeris küllaltki tühjad ning külastajad pigem heteroseksuaalid. Nüüdseks on pidu kolinud Sveta baari, osalejate arv mitmekordistunud ning ka seltskond kirevamaks muutunud.

«Paljudele BÄM! meeldib, aga ruumi on veel pöörasemaks minna. Kas ei viitsita või julgeta erineda, aga ümberkehastumist esineb vähem, kui võiks,» tõdeb Rene. Viitsimine on hea tähelepanek, sest ümberkehastumiseks valmistumine võib võtta kuni kaks tundi.

«Kõige nõudlikum osa on meigi tegemine. Oleneb sellest, kui hulluks tahad minna, kuid üks-kaks tundi peaks selleks varuma küll,» selgitab BÄM!ist korduvalt osa võtnud Kristiina. «Kui poodlemas käin, siis teen seda kahe eest – enda ja mu BÄM!i karakteri Lola Piibelehe eest. Need on kaks täiesti erinevat maailma, mina nii julge ei ole ega kanna sääraseid ekstravagantseid kostüüme kui Lola.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles