Treeni oma kopsud tugevaks vaid viie minutiga!

Naine
Copy
Foto: Monica Silvestre / Pexels

Piisab vaid viiest minutist kopsude «jõutreeningust», et parandada nii südametööd, mälu kui langetada vererõhku.  

Õige hingamine pole oluline üksnes sporti tehes, samamoodi on hapnikku pidevalt vaja, et rakke varustada. 

Õhuvool treenib kopse

50  osalejaga kliinilises uuringus, kus õpiti hingamistehnikat Inspiratory Muscle Strengh Training (IMT) tõestati, et see nii on. 

Kops tõstab selle tehnika puhul «raskusi» väikese seadme abil, mis on hingamise ajal suus. Niimoodi tekib õhuvoolutakistus ning tuleb suurema jõuga sisse ja välja hingata — umbes nagu puhuksid õhupalli. 

See seade arendati juba 1980ndatel, et kopsu- või astmahaigete kopsumahtu parandada. 

Colorado ülikooli teadlased tegid katseid veelgi tugevamate takistustega, et välja selgitada, kas 30 inhalatsiooni päevas võiks aidata pigem nõrkade hingamislihastega norskavaid patsiente. Tulemused olid paljutõotavad: osalejad nautisid sügavamat und ja märkasid juba kuue nädala pärast üllatavaid kõrvaltoimeid, mille hulgas olid paremad tulemused kognitiivsetes ja mälutestides ning selgelt langenud süstoolne vererõhk. 

Võrdluseks: aeroobse treeninguga sai vaid poole sellest tulemusest kätte. Taoline kopsutreening on isegi tõhusam kui mõned ravimid. 

Kopsude jõutreening ei soodusta üksnes ajutalitlust, vaid ka sportlikku tulemuslikkust ja veresoonte tööd ning võib ka südameinfarkti riski vähendada. 

Pööra tähelepanu sügavale kõhuhingamisele

Turul on ka erinevaid kopsuseadmeid, näiteks POWERbreathe, mis aitavad haigetel kopsude tööd tugevdada. Terved inimesed peaksid aga eelkõige aktiivset elustiili harrastama, sealjuures on korralik hingamine väga oluline osa. Kui tahad oma hingamist parandada, võid näiteks regulaarselt õhupalle täis puhuda. 

Et keha piisava hapnikuga varustada, pööra tähelepanu sügavale kõhuhingamisele, sest nii täituvad kopsud õhuga palju tõhusamalt kui rinnahingamisel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles