8 nõuannet, kuidas kilpnääret korras hoida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mídia / Pexels

Rohkem und, vähem stressi, õiget hingamist ja toitu: kilpnäärmehormoonid saab kergesti uuesti tasakaalu! 

Kilpnääre on väike nääre, mis asub allpool kõrisõlme ja toodab tähtsaid ainevahetushormoone T3 ja T4. Need juhivad meie energiat, vereringet ja heaoluseisundeid. Seepärast on tähtis, et kilpnääre ei talitleks ülemäära aktiivselt, aga ka mitte loiult.

Need kaheksa nõuannet aitavad kilpnääret tasakaalus hoida. 

1. Rohkem merd

Ilma joodita ei toimi kilpnäärme puhul miski. Seepärast tarbi pidevalt joodisoola ja söö korrapäraselt kala. Päevavajaduse katab näiteks 50 g kiltturska, 75 g järvelõhet, 100 g merilesta, 150 g kammeljat, 70 g garneele või rannakarpe. 

2. Pilk peeglisse

Kas kilpnääre suureneb ala- või ületalitluse tõttu, näitab neelamistest. Jälgi peegli ees kõrisõlme- ja rangluuvahelist ala. Neela, pea kuklas, lonks vett. Neelamisel vaata, kas kõrisõlmest allpool on tursumist näha. Kui on, siis mine igaks juhuks arsti juurde kontrolli.  

3. Hinga stress endast välja

See lõdvestab ka kilpnääret: istu käed reitel. Lõdvesta selg, õlad, kukal, lõug ja keel. Sule simad. Tunned, kuidas kõht väljahingamisel vajub, sissehingamisel tõuseb. Hinga ainut nina kaudu. Tee seda iga päev 20 sekundit neli-viis korda päevas. 

4. Mõtle ka seleenile

Seleen aitab ka kilpnäärmehormoone tasakaalustada. Parimad seleeniallikad on parapähklid, mereannid, munad, veiseliha, kivipuravikud, päevalilleseemned, nisukliid, kaerahelbed, kookospähklid, valged oad, täisterariis ja -leib. 

5. Roheline aiast

Kolm kõige joodirikkamat köögiviljasorti on spinat, põld-lambalääts ja brokoli. 200 g päevas katab umbes viiendiku päevasest kilpnäärme vajadusest. 

6. Tee küünalt!

Pilates ja Tai-Chi — iga päev 30 minutit — maandavad stressi. Samuti ergutab kilpnäärme tööd tuntud joogaharjutus «küünal»: lama selili, käed küljel, tõsta alakeha üles taeva poole, kuni jalad on vertikaalselt. Toeta vaagnat kätega, püsi asendis 3-4 minutit. Tee seda iga päev kolm korda.  

7. Head ööd!

Korrapärane 8tunnine öine unerütm reguleerib kilpnääret, näitavad kuulsa Ameerika Cleveland Kliiniku uuringutulemused. See alandab stressihormoonide adrenaliini ja kortisooli taset, mis kurnavad meie kilpnääret. 

8. Annusta vetikaid õigesti 

Õigupoolest on vetikad joodirikas supertoit meie kilpnäärmele. On aga mõningaid vetikaliike, milles on liigagi palju joodi, näiteks pruunvetikas kombu sisaldab kuni 4300 mg joodi ühe kilo kuivtoote kohta.  Sellega ületab keskmise kaheksagrammise päevavajaduse väga kergesti. 

Allikas: Vital

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles