Kas punane vein üksi suudab peavalu esile kutsuda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Sageli arvatakse, et just punane vein vallandab migreenihoo. Ent hollandlaste värskest uurimusest selgub, et see ei pruugi päris nii olla. 

Leideni Ülikooli uuringus «Leiden University Migraine Neuro-Analysis» (LUMINA) analüüsisid teadlased seoseid alkoholi ja peavalu vahel ning tegelesid muuhulgas ka küsimusega, kas punane vein eraldivõetuna suudab migreenihoogu esile kutsuda.

Tulemused avaldati ajakirjas European Journal of Neurology

Uuringu tarvis küsitlesid teadlased 2197 patsienti vanuses 18 kuni 80 eluaastat, kes kannatasid migreeni all vastavalt Rahvusvahelise Peavalude Klassifikatsioonile (ICHD-3), nii nende joomisharjumuste kui peavaluatakkide vallandajate kohta. 

Kõige silmatorkavam tulemus oli, et vaid 8,8% osalejaist võis kindlalt väita, et punane vein üksi ja eranditult alati tekitas migreeniataki.  

Professor dr Hans-Christoph Diener, Saksa Neuroloogia Seltsi (DGN) pressiesindaja rõhutab aga, et antud uuringut ei peaks nüüd niimoodi tõlgendama, nagu võiksid migreenipatsiendid rahulikult punast veini juua — alkohol, eriti punane vein, on ja jääb migreenivallandajaks, tuleb aga välja selgitada, kui suur on selle mõju tegelikult.  Ja migreenipatsiendil tasub alati vältida kõiki neid tegureid, mis võivad kaasa aidata haiguse vallandumisele, olgu selleks punavein, juust või šokolaad. 

Migreen ja alkohol pole unelmate paar

Kuigi 8,8%  punase veini kui migreenivallandaja kohta on küll madal näitaja, selgus ülejäänud uuringust, et migreen ja alkohol ei sobi sugugi kokku. 

2197 küsitletust tarbis 1547 inimest alkoholi. Neist 42,5% andis teada, et alkohol vallandab neil migreeni, vahendab Fit For Fun. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles