Kuidas riietelt raha kokku hoida?

Naine
Copy
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Kuidas riietelt kokku hoida ja nendega lausa lisaraha teenida?

1. Hakka kapselgarderoobi fänniks!

Üks viis, kuidas raha ja aega säästa, on osta enda garderoobi riided, mis kõik omavahel sobituvad. Täpselt nii on teinud Kogumispäeviku aktiivne liige Jekaterina, kelle kevadises garderoobis on 10 riideeset, mida kõiki annab üksteisega kombineerida ning moodustada nii töö, vaba aja kui ka piduliku riietuse komplekte. Ühtekokku on tema garderoobis 30 riideeset.

«Omavahel sobituvatest riietest saab moodustada iga vajaliku olukorra jaoks sektsioonid: töö, vaba aeg, pidulik riietus. Kui riided omavahel sobituvad, säästad iga päev aega, sest enam pole vaja mõelda, mida selga panna ja mis millega sobib. See aitab vähendada esemete ühe korra kandmise kulu (cost per wear), asjad kestavad kauem ning vajavad harvemini asendamist, mille tõttu pole ka poodlemas vaja enam nii tihti käia. Sain moodustada enda jaoks esimest korda kapselgarderoobi, kui tegin endale lõpuks selgeks, mis stiilis ja värvitoonides riided mulle meeldivad,» selgitas Jekaterina, kelle kevadises kapselgarderoobis on kümme eset.

2. Osta riideid ja ka pesuvahendeid sooduspakkumiste ajal

Grupi liikmete üheks edu saladuseks on just planeerimine. Nii ostetakse näiteks talveriideid uueks hooajaks siis, kui need on parasjagu eelmisest alla hinnatud ja ka pesuvahendeid ostetakse sooduspakkumiste ajal hulgi ette. «Tean täpselt, millega pesu pesen ja seetõttu hoian sooduspakkumistel silma peal. Kui ikka on võimalik iga pesupulbripaki pealt säästa paar eurot, siis tuleb selle pealt kokku juba korralik sääst,» tutvustas üks grupi liikmetest oma säästumeetodit. Väga palju kasutatakse plekkide välja saamiseks ka kõige tavalisemat sapiseepi, mis töötab tihtipeale isegi paremini kui kallid pesuvahendid.

3. Eelista kvaliteeti kvantiteedile

Kiirmood võib oma soodsate hindade poolest tunduda küll ahvatlev, kuid tegelikult ei pruugi see alati olla säästuvõimaluseks. Pigem just vastupidi. «Kõik algab siiski kvaliteetsest kangast riiete valikul. Muidu pole väga vahet kui tihti või harva asju pesta - koledaks lähevad ikkagi kiiremini,» nentis üks grupi liige.

4. Pese pesu õigel ajal

Väga paljud grupi liikmed jälgivad hoolikalt ka seda, millal pesu pesta. «Minu kokkuhoiunipp on see, et panen pesu – ja nõudepesumasina taimeriga ööseks börsi kõige odavamatele tundidele pesema,» tutvustati oma säästunippi.

Paljud panevadki pesu taimeriga pesema just ööseks, mil elektrihind soodsam. Eramajas on seda ilmselt lihtsam teha, korterelamus võib öine pesupesemine naabrid üles äratada.

5. Leia võimalusi parandamiseks

Tihtipeale kipume katkiseid riideid ära viskama, selle asemel, et neid parandada. Grupi liikmete seas on väga palju ka neid, kes oma riided parandamise abil hoopis ilusamaks muudavad. «Parandamisel kasutan «creative mending» tehnikaid - tikandid, aplikatsioonid jms,» tutvustas üks grupi liige. Ka riideid õigesti hooldades on võimalik säästa. Näiteks üks grupi liikmetest soovitab riiete eluiga pikendada topieemaldajaga: «Kui näiteks õlakott höörub vastu ja mõni pluus või kleit selle koha pealt topiliseks läheb, käin topieemaldajaga üle ja pluus on jälle justkui uus.»

6. Osta vaid vajalikku

Tihtipeale kipuvad just emad oma lastele hulgim riideid kokku ostma. Lausa nii, et samas suuruses riideesemeid on rohkem kui kolm. Selle vastu aitab paar olulist nippi. «Pean telefonis lapse kapisisu ülevaadet, näiteks, et suurus 80 on nii ja nii palju pükse, bodisid, järgmist suurust nii ja nii palju. Siis on kohe hea vaadata, kas seda «Jube nunnu, pean ostma!»-asja tegelikult ka vaja läheb. Kui ikka vaatad, et palju asju juba olemas, on kergem üleliigne ostmata jätta,» tutvustas üks grupi liige. Teine jällegi soovitas pidada Exceli tabelit, kus on kirjas, mis riided lastel on olemas.

7. Müü seisvad riided maha

Kõigil meil on kapis riideid, mis on korralikud ja ilusad, aga mis millegipärast kapist välja ei murra. Kõik need riided võiks rahaks teha. Täna on see lihtsam kui kunagi varem, sest kanalite ring, kus müüa, on oluliselt laienenud. «Vähekasutatud moekaupa saab Basaar'is müüa, veel Yaga.ee's. Mööblit, nõusid, sisustust olen palju ostnud ja viinud Sõbralt Sõbrale poodidesse. Korralikke riideid, jalatseid, DVD'si jne võib Paljulasteliste Perede Liidule, turvakodude vms kogumiskastudesse viia ja tekid, padjad, vaibad ja lemmikloomadele mõeldud asjad võib Varjupaikade MTÜ-le vms viia. Kõigele leiab taas- või uuskasutust,» tutvustas üks grupi liikmetest.

8. Jagage sõpradega

«Minu üks parimaid nippe on see, et mul on sõpru, kes kannavad minuga samas numbris riideid - kui on vaja mingit kindlat riideeset, siis enne poodi minekut palun sõpradelt, kas keegi saab laenata. Pärast pesen ära ja riie suundub sõbrale kappi tagasi,» avaldas üks grupi liige, kelle sõnul on nii võimalik just pidulike sündmuste eel korralikult säästa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles