Seljavalu: müüdid ja tegelikkus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seljavalu on väga sagedane inimestele liiga tegija ning seetõttu on sellest liikvel ka palju müüte, mis tihtipeale tõele ei vastagi. Alkeemia.ee tegi väliskirjanduse põhjal kokkuvõtte.

Väide nr 1. Operatsioon on alati parim viis seljavalu ravida

Vale! Enne mistahes operatsiooni tegemist peaks proovima kõiki mitteinvasiivseid protseduure, nagu näiteks seljale puhkuse andmine, põletikuvastaste ravimite võtmine, sobivate harjutuste tegemine seljalihaste tugevdamiseks. Ära karda küsida teise arsti arvamust!

Väide nr 2. Soojakoti kasutamine on alati parim viis tundliku selja ravimiseks

Vale! Kuigi soojakotid või soojaveepudelid on head selleks, et lõdvestada lihaseid, on alati parem seljavalu ilmnemisel kasutada alguses külmakotti ja alles siis soojendamist.

Väide 3. Seljavalud tulenevad enamasti närvide pitsumisest

Vale! Seljavalud on sageli lihaspõletiku tulemus, mis ilmneb tänu vähesele liikumisele ja pikalt vales asendis olemisele.

Väide 4. Kaalu kaotamine ja harjutused ei saa olla lahendus seljavalule.

Vale! Kaalu vähendamine võib sageli seljavalusid ära hoida, aga isegi juba olemasolevaid valusid vähendada.

Väide 5. Igapäevane valu-ja põletikuvastaste ravimite, näiteks Ibuprofeeni kasutamine seljavalu vähendamiseks ei too kaasa erilisi riske.

Vale! Igapäevane põletikuvastaste ravimite kasutamine võib kaasa tuua tõsiseid terviseprobleeme, alates maoärritusest kuni tõsise verejooksuni. Ravimite kasutamise kohta tuleks alati nõu pidada oma arstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles