Mitmikutega kaasnevad suuremad kulutused kui eri vanuses lastega

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mitmike vanemad rääkisid Naine24’le, milliste kuludega peaksid tulevased kaksikute ja kolmikute vanemad arvestama.

Maarja (nimi muudetud) sõnul ei tule paljud lapsevanemad selle peale, et kaksikute peale kulub rohkem raha kui kahe eri vanuses lapse peale. «Kui muidu kasutad eelmiste laste rõivaid, siis kaksikutega on kõike topelt vaja, aga vanemahüvitis ei ole topelt,» selgitas ta.

Ta lisas, et ei arvagi, et vanemahüvitist peaks kaksikute puhul topelt maksma, sest ise peab ju edasi ka hakkama saama. «Aga mingi lisa võiks olla,» arvas ta. «Kolmikute puhul saab riigilt lisatoetust, aga kaksikutega ei saa,» mainis Maarja ning tõi näiteks, et esimese kuu mähkmekulu oli tal 4000 krooni.

Ta võrdles veel: «Kui kaks last on järjest väikese vahega, siis saab ilusti selle kolm aastat vanemahüvitisega kodus olla, aga kaksikutega läheb palju rohkem raha.»

Kui enne neid on peres veel lapsi, nagu tal, siis peab naise sõnul kaksikute pärast ka auto välja vahetama, sest kolm turvatooli ei mahu enamikusse autodesse kõrvuti ära.

«Kui kolmandat planeerid, siis oskad mõelda ja arvestada, aga kui äkki on tulemas kaks last korraga, siis see lööb pahviks,» jutustas Maarja.

Tuttavad perre lisanduvate kaksikute uudist kuuldes kohe, et kas nüüd ostetakse maja. Selle peale ei tulnud naise sõnul keegi, et ei ole ju nii lihtne korraga nii palju suuri väljaminekuid teha ja siis veel maja osta. «No jalgrattad, turvatoolid, voodid ja kõik muud sellised asjad tuleb ju alati korraga osta,» põhjendas ta. «Mõni ei suuda lapsi veel rinnaga toita ja kunsttoit on meeletu kulu,» lisas ta.

Peale rahalise kulu tõi naine välja selle, et lasteaiakohti ei pruugi mõlemale lapsele samasse lasteaeda saada. Nende pere jõudis lasteaiaga kokkuleppele, aga Maarja sõnul neil väga vedas, et sattusid mõistva juhataja otsa.

Ka teine kaksikute ema Kadri kinnitas, et kaksikuid kasvatades on kõiki kulusid topelt. «Emapalk on kõigile üks ja sama summa, aga kaksikuid kasvatades on kaks väljaminekut,» rõhutas ta.

Olulise nüansina tõi Kadri välja selle, et lastehoid läheb neile väga kalliks maksma. «Otsime võimalust, et viia hoidu, aga see kulu on ju ka kahekordne. Lastehoiud on nagunii kallid, aga meil tuleb veel maksta topelt,» kurtis ta.

Kadril oli hea meel tõdeda, et kuna neil on kodus suurem vend ka olemas, siis kaksikutest poeg saab päranduseks palju venna asju endale. «See on meie võit,» rõõmustas ta.

Kolmikute ema Karin lisas, et kolmikutega kulub raha kolmekordselt.

«Me ei ela väga kokkuhoidlikult, ilmselt saaks odavamalt ka,» märkis ta siiski. «Purgitoitudele kulunud summad olid meeletud, neid juurikaid ei jõudnud iga päev ise keeta. Ja mähkmed ka,» lisas ta.

«Vaesed inimesed omale mitmikke lubada ei saa, kolmikuid eriti,» naeris Karin. «Kas või alustades sellest, palju maksab üks kolmikute käru. Meil on teise ringi käru, aga uuena saab seda tellida Uus-Meremaalt ja see maksab umbes 800-900 eurot. Isegi rohkem, kui tellida kogu komplekt, et oleks korviosa ja käru mõlemad,» teadis ta rääkida.

«Kõige komplitseeritum oli meie jaoks see, et kolm turvahälli ei mahu tavalisse autosse ära,» kurtis ta. «Selleks oli esimese asjana vaja osta buss, sest peres oli vanem vend ka ees ootamas.»

Pinget lisas perele see, et keskmine turvatool pidi olema selline, mille saab kahepunktivööga kinni panna ja seda hälli oli esialgu väga raske leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles