Abiks lapsevanemale: kuidas aidata lapsel ilma kisata mängimine lõpetada?

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Antonio Guillen Fernández / PantherMedia / Scanpix

Kui sinagi ei saa last mänguväljakult ära ilma kisata, või oled olnud olukorras, mil toit on küll valmis saanud, aga laps ei tule sööma, sest ei suuda mängimist lõpetada, tea, et laps vajab sinu abi. Kuidas aidata lapsel mängu lõpetada, selgitab Perekeskus Sina ja Mina Gordoni perekooli koolitaja Annika Kannenberg.

Räägi lapsele varakult tegevuse muutumisest ja anna lapsele aega oma mäng lõpetada. Selleks et sõnum kohale jõuaks, pead saama lapsega silmkontakti, seega lasku lapsega samale kõrgusele, ütle lapse nimi ning räägi rahulikul ja otsustaval toonil.

ENNETAVALT: anna teada, kui palju aega on jäänud mängimise lõpuni: «Mari, 20 minuti pärast hakkame sööma ja tuppa minema.»

KUI LAHKUMISE AEG ON LÄHEDAL: «Mari, ma näen, et sulle meeldib siin mänguväljakul mängida. Ja kätte on jõudnud tuppa minemise aeg. Mis on viimane mäng, mida sooviksid koos minuga mängida?» 

VAHEL AITAB KORDADE LOENDAMINE: «Mari, ma vaatan, kuidas sa kolmandat korda liumäest alla lased ja siis läheme koju.» Peale kolmandat korda tuleb olla otsustav ja tõesti lõpetada.

AITA LAPSEL LEIDA MÄNGULE LOOGILINE LÕPP: «Sõida autoga garaaži ja lülita mootor välja.»

• Anna lapsele teada, millal on tal võimalik oma lemmikmängu jätkata ja paku end mängukaaslaseks – sellisest pakkumisest on lapsel raske keelduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles