Üheksa asja, mida ei tohiks oma mehele kunagi öelda

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Psühhoterapeut Judy Ford kirjutas portaalis womansday.com, et kui tunneme end abikaasaga nii mugavalt, et võime kõike öelda, on see küll tore, kuid siiski peab olema ettevaatlik, et mitte öelda välja kõike, mida sülg suhu toob. 
 

Elu on isegi julm ja väljaspool kodu saame sageli hoope oma enesehinnangu pihta. Kodus ei peaks keegi end halvasti tundma. Öeldes kaasale halvasti, võib talle väga haiget teha ja suhet kahjustada.

1. «Jah, ma sain orgasmi.» Kuigi tegelikult ei saanud.

Valetamine ei ole kunagi hea mõte, eriti kui see puudutab seksuaalset intiimsust. Intiimsus tähendab, et lased teisel näha oma haavatavust. Seega peab teisele ka tunnistama, kui seksielu vajab abi.

Kui arvad, et säästad ta tundeid valetamisega, siis tegelikult lükkad teda endast eemale ja arvata on, et ta saab tegelikult aru. Juhul, kui mees küsib selle kohta pidevalt, siis ta järjelikult muretseb, et midagi on lahti.

Kui olete riides ja magamistoast väljas, siis lähene teemale ettevaatlikult ja räägi mehele sellest, mida teha, et seksuaalelu parandada. Ole ettevaatlik, ära meest süüdista. Rõhu sellele, mis sulle meeldib ja mida võiksite järgmine kord teistmoodi teha.

2. «Sa oled täpselt nagu su isa.»

Nii öelda on inetu ja alavääristav ning paneb mehe arvama, et ta on pärinud oma pere halvimad omadused. Kui äi on räpakas ja mees jätab nõud vedelema, siis ära solva teda, vaid palu lihtsalt nõud kraanikaussi viia. Olles konkreetne, saavutad oma eesmärgi ega solva seejuures meest.

3. «Millal sa leiad uue töö?»

Esiteks mõtle, miks sa tahad nii väga, et ta töökohta vahetaks. Kas ta on sinu arvates õhtuti liiga kaua tööl? Kas ta peaks sinu meelest juba kõrgemal ametikohal olema? Kas ta ei too koju piisavalt palju raha?

Enne, kui ütled midagi haavavat, mõtle, mis on sinu enda mure. Ole eriti tähelepanelik, et sa ei ründaks mehe võimet oma peret üleval pidada. See on meeste puhul üks olulisimaid faktoreid, mille järgi nad end hindavad. Selle kritiseerimine võib mehele olla tõsine hoop.

Selle vältimiseks vestle mehega regulaarselt teie töökohtadest, pere eelarvest ja karjäärieesmärkidest. Eesmärgiks on arutada, mida te elult ootate ja mida olete selle nimel valmis tegema.

4. «Mu ema hoiatas mind!»

Nõnda öeldes jätad mehele mulje, et su selja taga on terve armee, kes kõik on tema vastu. See aga näitab mehele, et sa ei ole suhtes tema poolt.

Kui su ema on sinusse süstinud mingi kahtluse, siis mõtle, kuidas mehega sellest räägid. Võib-olla ütles su ema, et mees on liiga kitsi? Kui tunnedki nii, siis aruta temaga probleemi - ehk oli tal kesine lapsepõlv ja ta tunneb seetõttu hirmu rahapuuduse ees.

Kui tunned, et oled lihtsalt nii vihane ja tahad lajatada, siis katsu hoida oma keelt hammaste taga ning keskendu probleemi põhjusele. Lõpuks tunned end lahenduseni jõudes palju paremini, kui tunneksid end pärast mehe solvamist.

5. «Ah, jäta! Ma teen ise.»

See on solvav kahel põhjusel. Esiteks soovib mees olla pere ülalpidaja, toetaja ja tunda end perekonnas vajalikuna. Teiseks on igale täiskasvanule lihtsalt alandav kuulda, et ta ponnistus on mõttetu.

Kui käitud nii sagedasti, arvab mees, et sa ei ole kunagi temaga rahul. Nähes, et ta teeb sinu arust midagi valesti, hinda olukord uuesti üle. Pea meeles, et kui mees teeb midagi teistmoodi, ei pruugi see kohe olla vale. Pealegi, kas see on nii tähtis? Ta on samuti täiskasvanu.

6. «Sa alati…» või «Sa mitte kunagi…»

Judy Ford soovitab paaridel nendest fraasidest alati hoiduda. Selline süüdistus tekitab otsekohe negatiivse õhustiku, kommunikatsioon lakkab ja süüdistatav asub kaitsepositsioonile.

Kui ta tõepoolest unustab alati pärast sõitu autot tankida või jätab oma tööriistad laiali, siis väldi üldistamist ja tegele kohe probleemiga. Ütle mehele, kuidas ta tegu või tegematajätmine sulle mõjub. Enamik mehi on valmis kõike tegema, et oleksid õnnelik, oleneb vaid sellest, kuidas küsida. Küsi näiteks «Kas sa oleksid nõus…» selle asemel, et käskida.

7. «Kas sa tõesti arvad, et need püksid on su jalas kenad?»

Kas tahad mehele vihjata, et ta on juurde võtnud? Kui ütled nii, ei jõua talle midagi konkreetset kohale. Kui arvad, et oled nõnda talitades peenetundeline, siis eksid. Tegelikult solvad ta välimust ja ei näita välja, et hoolid ta tervisest.

Vihjete asemel alusta sellest, mis sulle tema juures meeldib. Siis liigu kehakaaluni, kuid võta teemaks tema tervis, mitte väljanägemine. Paku välja, et hakkate pärast õhtusööki koos jalutamas käima. Kui oled otsa lahti teinud, saad ka vaikselt teisi soovitusi teha.

8. «Õõh, me lähme jälle temaga välja?»

Abikaasadele ei peagi meeldima kõik teineteise sõbrad, kuid see ei ole põhjenduseks, et solvata mehe sõbravalikut. See vihjab, et eelistaksid ise talle sõpru valida, kuid mitte kellelegi ei meeldi, kui talle öeldakse, kellega ta peaks sõbrustama.

Lase tal siis sõbraga omavahel olla. Ei ole reeglit, mis käsiks püsisuhtes olevatel inimestel kõike koos teha. Mehele võib meeldida see, et ta ei pea muretsema kogu aeg, kas sul on lõbus ja kuidas sa ta sõpra talud.

Pealegi, kui mehe sõber on tõepoolest tolgus, siis märkab ta seda ajapikku ilmselt isegi. Kuid seda ei juhtu, kui sa näägutad pidevalt ta kallal.

9. «Palun vaata lapsi, aga ära tee seda ja ära unusta toda…»

Kui oled närviline ja pinges, on mõnikord väga raske lahti lasta lastega seotud ülesannetest, kuigi tead isegi, et vajad abi. Väga kergesti võib kombeks saada see, et kaebad mehe vähese panuse üle, kuid ise ei anna talle piisavalt ruumi, et abistada.

Kui mees tunneb, et teeb alati valesti, hakkab ta emotsionaalselt eemalduma. Lase isal olla isa. Usalda teda, ka tema oskab last pesta, toita ja turvaliselt hoida, isegi kui tema arusaam kõigest sellest erineb sinu omast. Näita talle vaid ette, kuidas vanker lahti käib või kus on arsti number ja lase tal tegutseda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles