Perearst lükkab ümber: «imejoogi» sidruniveega seotud müüdid ei vasta tõele

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Väidetavalt aitab regulaarne sidrunivee joomine kehal puhastuda, hoiab haiguste eest ning üleüldse olevat tegemist imejoogiga. Perearst Sergey Saadi lükkab aga laialt levinud müüdid ümber.

«On üsna palju tervisealaseid väiteid, mille taga aga puudub tõenduspõhisus,» selgitab perearst dr Sergey Saadi. Ta tõi välja mõned neist:

  • Sidrunivee abil on võimalik langetada kehakaalu, sest sidrunis sisalduvad pektiinid (kiudained) aitavad vähendada söögiisu ja lisakalorite tarbimist.

Tegelikult sidrunivesi on hästi lahjendatud sidrunimahl, milles pektiini sisaldus on minimaalne. Isegi terve sidrun sisaldab kokku ainult 2 grammi kiudaineid.

Puuduvad andmed selle kohta, et sidruniveest oleks kaalu langetamisel rohkem kasu kui tavalisest veest.

  • Sidrunivesi leelistab keha.

Leeliselise toitumise propageerijate sõnul jätavad toidud organismi mingisugust jääki või «tuhka», mis mõjutab nende arvates keha vedelike pH-d. Vaatamata sellele, et sidrunivesi on leelistav, ei ole võimalik toidu või joogi abil oluliselt muuta keha vedelike või rakkude pH-d.

  • Sidruniveel on vähivastane toime.

See väide tuleneb aluselise toitumise müütist ja põhineb eeldusel, et vähirakud ei saa leeliselises keskkonnas areneda.

Kuigi vähirakud tõepoolest eelistavad, et nende ümber olevad rakud oleksid happelised, näitavad uuringud, et nad võivad kasvada ka leeliselises keskkonnas. Samuti loovad vähirakud enda ümber happelise keskkonna ja leelistavate toiduainete söömine või joomine ei takista seda.

  • Sidrunivesi puhastab keha ja on detox-mõjuga.

Vesi tõepoolest aitab eemaldada kehast jääkaineid urineerimisel ja soole tühjenemisel. Kuid sidrun antud juhul ei mängi olulist rolli.

  • Sidruniveel on diureetiline (ehk uriini tootmist ja urineerimist stimuleeriv) toime.

Kõik toidud, mis sisaldavad kaaliumi, võivad potentsiaalselt suurendada uriini tootmist neerudes - aga see hõlmab peaaegu kõiki puuvilju, köögivilju, liha ja piimatooteid.

Lisaks, mida rohkem juua vett, seda rohkem tuleb uriini, toob doktor välja ilmselge tõsiasja.

Loe ka Sõbranna eksperimenti: mis juhtub, kui iga päev sidrunivett juua?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles