Kuidas saada lõuale tekkinud vistrikust kiiresti lahti?

Naine
Copy
Foto: Antonio Guillen Fernández / PantherMedia / Antonio Guillen Fernández

Vistrikud ja ummistused võivad nahal üleöö välja ilmuda. See ei tähenda veel, et tegu on aknega. 

Väike sügelev ja punetav kõrgendik lõual võib olla väga süütu taustaga ja lahkuda sama kiiresti, kui ta tuli. Samas võid olla aga tunnistajaks suuremat sorti vistriku elutsüklile.  Lõuale tekkinud punnidel võivad olla väga erinevad põhjused. 

Põhjused

1. Hormoonid

Sageli löövad vistrikud välja just vahetult enne menstruatsiooni, kui östrogeenitase on madalam ja testosteroonitase kõrgem, kuna viimane ergutab naha rasutoodangut ja nii kipuvad vinnid kergemini tulema. 

2. Halvad harjumused

Nii küünte närimine kui pidev lõua näppimine võivad kurja teha. Kui sa toetad lõuga pidevalt käte peale, siis levivad bakterid nahal kiiresti. 

3. Kosmeetika

Ka meigivahendid või isegi nahahooldustooted võivad tekitada vistrikke. Alati tasub testida tundmatut toodet mõnel märkamatul kohal nahal, sest kui sa oled mõne koostisosa suhtes tundlik, siis ilmnevad muudatused kiiresti. 

4. Stress

See on eriti levinud põhjus. Sea end esikohale ja lõõgastu — jooga või lõdvestusharjutustega. Sügav uni on stressi maandamiseks kõige tõhusam ja nahk võidab sellest tavaliselt tohutult.  

5. Vale riietus 

Eriti sügisel ja talvel kipuvad tekkima ummistused lõual. Kuna sallidesse ja rullkraedesse tekib suurema soojuse tõttu rohkem higi, loob see kliima, milles on vistrikel palju kergem tekkida. Seda mõju tugevdavad sünteetilisest kangast riided. 

6. Toit 

Kas sa oled vahepeal oma toitumises midagi muutnud? Mida sa sõid viimati, kui sul tekkisid vistrikud? Kiirtoit ja suhkrusisaldusega toiduained, kunst- ja säilitusainetest rääkimata on kehva naha pant.

Kuidas lõuapealsetest vinnidest lahti saada? 

Kuna ühte, kõigile sobivat lahendust pole, siis tasub eelkõige põhjusele mõelda ja seeläbi võimalikke pahategijaid looja karja saata. Näiteks hormonaalsetel põhjustel tekkinud vistrikele võib õiget nõu leida just naistearst. Üldiselt aga tasub kuulata oma keha! 

Sama tähtis on ka korralik hooldus. Ummistunud pooridest saavad kiiresti vistrikud. Puhasta nahka hommikuti ja õhtuti ning vahendid olgu leebed. 

Kangekaelsete vistrike puhul soovitatakse apteegis müüdavaid vahendeid, mis sisaldavad bensoüülperoksiidi (BPO). Ka teepuuõli teeb oma tööd korralikult. 

Ja veel — kui sa tead, et pigistamine midagi paremaks ei tee, ja ikka pigistad, siis on see ilmselt märk sinu sisemisest konfliktist. Ole enda vastu õrn ja tee oma nahale pai! Nii tuleb ka ilu.

Allikas: Freundin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles