Neli salakavalat märki, et stress võtab võimust

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Mitar Gavric / PantherMedia / Scanpix

Enamasti annab meie keha meile märku, kui midagi on valesti. Sama lugu on ka stressiga. Siin on neli salakavalat märki, et su stressitase on kõrge ja peaksid midagi ette võtma. 

1. Sul on raske asju meeles pidada

Kui organismi stressitase on kõrge, võtab aju automaatselt «võitle või põgene» hoiaku, mis tähendab, et sinu keskendumine on häiritud. Ühtlasi muutub raskemaks ka asjade meeles pidamine, sest aju ei funktsioneeri oma tavapärasel moel. 

2. Otsuste tegemine võtab kaua aega

Kõrge stressitasemega muutub ka otsuste langetamine raskemaks, sest suure tõenäosusega hakkad kõiki situatsioone üle mõtlema ja oma otsustes kahtlema. «Naistel tekib oma murede pärast kergemini depressioon kui meestel ja naiste stressorid on enamasti inimestepõhised. Tulemusena muutub meie mõtlemine ja argumenteerimine uduseks ja tarkade otsuste langetamine keeruliseks,» selgitab doktor Gilda Carle. 

3. Sa oled vihane ja ärritunud

Kui avastad end tihti inimestele nähvamast või tunned, et ärritud kergesti väikeste asjade peale, võib see olla tingitud stressist. Põhjus peitub selles, et stress kulutab su energiat ja tänu sellele on keeruline pingeliste olukordade ja väljakutsetega toime tulla. Vähem energiat ja väiksem vastupanu tähendab, et su nahk on piltlikult öeldes õhem ja süttid kergemini, kirjutab The Everygirl. 

4. Teed ja ütled asju, mida tavapäraselt ei teeks

Kui stress võtab võimust, on väga raske oma emotsioonidega toime tulla. Just sel põhjusel on ka sinu otsustusvõime häiritud ja võib juhtuda, et teed mõtlematult valikuid, mis ei ole su tavapärase käitumisega kooskõlas. Kui teed asju, mida sa ei tahtnud teha ja ütled asju, mida ei plaaninud öelda, on see märk, et stressiga tuleks midagi ette võtta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles