Eksperdid hoiatavad mullivee eest

Naine
Copy
Foto: Maurício Mascaro / Pexels

Mineraalvesi ei sisalda küll kaloreid, ent paksuks võib ta ikkagi teha. Vastsest uuringust selgub, et põhjuseks on teatud hormoonid, mille tööd ergutab just süsihappegaas. 

Kopenhaageni ülikooli teadlased Taanis tõendasid 2012. aastal 22 aastat kestnud uuringus, et CO2 ehk süsihappegaas võib teha paksuks. Nende uuringu kokkuvõttes öeldakse, et kohad, kus  eraldub palju süsihappegaasi, elab ka enamik ülekaalus inimesi. 

Ja see ei kehti ainult USA idaranniku kohta, kus ülekaaluliste inimeste arv suurenes 1986. ja 2010. aasta vahel proportsionaalselt CO2 väljastamise kasvuga, vaid on täheldatud ka mujal maailmas. 

Selle uuringu omamoodi jätkuks otsustasid Palestiina teadlased  Bir Zeiti ülikoolis välja selgitada, kas süsihappegaasi sisaldaval mineraalveel võiks inimesele  samasugune toime olla. 

Miks võib mineraalvesi paksuks teha?

Loomulikult ei ole mullivees kaloreid, kuid teadlaste sõnul mõjutab süsinikdioksiid hormoon greliini meie kehas. 

Greliini nõristatakse kõhus vahetult enne oodatavat söögikorda ja see suurendab oluliselt söögiisu. Juba pikemat aega kahtlustatakse just greliini rasvumuse soodustamises. 

Uurimus viidi läbi esmalt rottide, hiljem 20 üliõpilasega. Aasta hiljem jõudsid teadlased järeldusele, et need, kes jõid süsihappegaasi sisaldavat vett, võtsid palju kiiremini juurde kui kontrollgrupp, kelle joogid ei sisaldanud süsihappegaasi. Ka oli mullivee joojatel rohkem rasva maksas kui mullita vee joojatel.  

Ilmselt avaldavad kõik joogid, mis sisaldavad süsihappegaasi, kehale sarnast mõju.  

Allikas: Wunderweib

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles