Kuidas lõõgastuda ehk viie minutiga pingetest vabaks

Copy
Foto: Pixabay

Stressist vabanemiseks kasutavad inimesed erinevaid meetodeid alates koogisöömisest ja jalutamisest kuni reisimise ja ostlemiseni. Üks levinud ja väga hea variant on aga teejoomine. Miks ja kuidas aitab tee stressi maandada ja depressiooni vältida või on tegemist pigem platseebo-efektiga?

Esmalt tuleb arvestada sellega, et teid on väga palju erinevaid sorte, erinevate taimsete koostisosade ning kofeiinisisaldusega, mis tekitavad organismis erinenaid efekte. Pole ju saladus, et paljud looduslikud ained on rahustava toimega, lõõgastavad ja tekitavad rahulikuma une. Näiteks piparmünditee aitab alandada vererõhku ning on loomulik stressivabastaja ning rahustava toimega ja põletikuvastane on kummelitee.

Ajakirjas Nutrients avaldatud 2017. aasta uuringus osalejad tõdesid, et kofeiinivaba rohelise tee joomise järel oli neil lihtsam uinuda ning pelgalt ühe nädala pikkuse eksperimendi käigus tundsid nad tunduvalt vähem stressi. Oluliseks oli selle uuringu puhul teadlaste sõnul asjaolu, et tegemist on kofeiinivaba rohelise teega. Nii et järgmine kord teeleti ees seistes meenutage seda.

Samas ei ole roheline tee ainus, mis on seotud stressi vähendamisega. Londoni ülikooli teadlaste 2010. aasta kuue nädala pikkuse uuringu tulemuste kohaselt vähendas stressitaset ka musta tee joomine ja inimeste stressihormooni kortisooli tase langes märgatavalt. Kokkuvõttes aitab must tee inimestel lihtsamalt oma muredega toime tulla ja tagab stressivabama elu.

2009. aastal viisid Inglise psühholoogid Malcolm Cross ja Rita Michaels läbi uuringu, mille eesmärk oli mõõta ja paremini mõista, kuidas mõjub tee inimeste ärevusele ning kas selle tee tegemise rituaal mõjutab stressi. Uuringus osalesid 42 vabatahtlikku, kes jagati kaheks rühmas: teejoojad ja mitte teejoojad. Nendega tehti mitu psühholoogilist testi ning pärast stressitestimist anti teerühma vabatahtlikele tass teed ja teisele grupile klaas vett. Seejärel tehti neile ärevusküsitlus.

Teadlased leidsid, et alguses ei olnud kahe grupi vahel olulist erinevust ärevuses, kuid hiljem olid erinevused märkimisväärsed. Teed mitte joonud grupil suurenes rahutus ärevus ülesande järel 25%, samal ajal kui teejoojatel ainult 4%. Osalejate sõnul tundsid nad end teed juures lõdvestuvat ja suutsid pingelist olukorda lihtsamalt võtta.

Seega järgmisel korral, kui tunnete end stressis, võtke julgelt tass teed! Muidugi ei lahenda see kõiki probleeme ja väljakutseid, ent kindlasti ei tee ka halba. Muide, uuringutes osalejad on toonud välja ka asjaolu, et pelgalt teevee keetmine ja tee valmistamine ise tekitab juba rahulolutunde.

Do the Detox tee
Do the Detox tee Foto: Lipton
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles