See, millal olid su esimesed päevad, ütleb nii mõndagi tervise kohta

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Millal oli su esimene menstruatsioon? Värske uuringu kohaselt on menarhe ja tervise vahel omad seosed.  

Naise menstruatsiooniperioodi kulgemine ütleb tema tervise kohta nii mõndagi. Ka elu esimese menstruatsiooni algust mõjutavad paljud tegurid. Sellise tulemuseni jõudis BMC Medicine Journal'i uuring, millest võttis osa ligi 323 000 naist vanuses 25 kuni 70 eluaastat.

Varane menstruatsioon 

Nii algab näiteks neil tüdrukutel, kes pole oma perekonnalt kuigipalju toetust ega tähelepanu saanud, menstruatsioon reeglina varem kui neil tüdrukutel, kes tulevad hoolivast perekonnast. Üks selgitus võib olla see, et «hüljatud» tüdrukute keha valmistub kiiremini täiskasvanuks saama või valmistab end juba ette oma perekonna loomiseks. 

Ka tervisetegurid mängivad oma osa, kui päevad algavad liiga varases vanuses. Seda soodustavad näiteks suitsetamine perekonnas, tüdrukute ülekaal või liikumisvaegus. 

Seos tervise ja päevade vahel

Uuringu kohaselt on esimese menstruatsiooni keskmine vanus langenud viimastel aastakümnetel seitsmeteistkümnelt eluaastalt kolmeteistkümnele. Põhjuseks olevat osaliselt muutunud toitumisharjumused, mis mõjutab ka meie arengut: tänapäeva tüdrukud kaaluvad rohkem kui veel alles saja aasta eest ja keha suudab rasedusele paremini vastu pidada.  

«Menstruatsiooni algust nooremas eas seostatakse kõrgenenud vererõhu ja glükoositalumatusega, kõrgemate keharasvanäitudega noores täiskasvanueas või rasvumusega edaspidises täiskasvanueas,» kirjutab BMC Medicine Journal.

Äärmiselt vara (enne 10. eluaastat) või väga hilja algav (pärast 17. eluaastat) menstruatsioon võivat suurendada ka südamehaiguste riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles