Ära lase neid 6 asja kunagi valamu äravoolutorust veega alla!

Naine
Copy
Foto: i love simple beyond / Pexels

Süüa tehes koguneb sodi justkui iseenesest. Ka on paljudel kombeks lasta kas söögijäägid või kasutatud õli otse valamust alla. Mis silmist, see südamest!  Sellega oleks aga aeg nüüd lõpp teha, sest äravoolutoru prügiämbrina kasutamine võib kalliks maksma minna. Nii tervisele kui keskkonnale. 

Bakterid ja neist tekkiv lehk ning ummistused tulevad kergesti, kui äravoolutorusse jõuab peale vee ja mõnede ohutute erandite muudki kraami.  

1. Praerasv ja õli

Kui sa kirglikult kokkad, on raske ilma rasvata välja tulla. Rasva aga ei tohiks mingil juhul kraaniveega alla lasta, sest niipea kui õli hangub, kleepub see äraveetoru ja tõenäoliselt ka teiste söögijääkide külge, mis võib peagi üsna ebameeldivalt lehkama hakata. 

Palju arukam oleks lasta rasv pannil ära hanguda ja siis majapidamispaberiga puhtaks pühkida. 

2. Riis

Kui sa seda siiani pole teinud, siis võta end käsile! Ka keedetud riis äravoolutorus võib viia ummistusteni, kuna riisiterad puutuvad veega kokku ja paisuvad üha edasi.  

3. Kohvipaks

Kui tehakse kohvi kas filter- või espressokannuga, kupatatakse sageli puru otse kraanikaussi. Ummistuste vältimiseks tules aga eelistada prügiämbrit kohvipaksu ärapaigutamisel.  

4.Tootekleepsud

Pesed õuna või apelsini ja ongi kleeps lupsti! valamus. Probleem on siin selles, et kleepsud ei ole vesilahustuvad ja jäävad mingil hetkel äravoolutorusse pidama. Seega on kahju juba ette programmeeritud. 

5. Jahu

Küpsetades jõuab jahu täpselt igale poole: kätele, küpsetustarvikutele ja loomulikult ka lapile, milleg sa puhastasid tööpinda ja seejärel kraanikaussi. Kus sa selle jahu  siis veel paned?! See on raske ülesanne, kuid ikkagi peaks proovima võimalikult palju sodi panna prügikasti ja mitte kallata valamusse. Jahu- ja veesegu moodustab kleepuva ja üsna tugeva massi, mis võib ajaga äravoolutoru päris tihkelt ära ummistada.  

6. Ravimid

Ravimitel ei ole äravoolutorus samuti midagi otsida. Ometi jõuavad nii mõnedki köhasiirupi - või aspiriinijäägid klaasist valamusse. See on aga ohtlik! Asi pole enam üksnes ummistuses — ravimite mürgised «jalajäljed» jätavad oma märgid ka keskkonnale. Seega rännaku kõik siirupi- ja muud ravimijäägid otseteed prügiämbrisse!  

PS Ka apteegist tasub küsida, kuhu pista kõlblikkusaja ületanud ravimid. 

Allikas: Freundin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles