Uuring: milline söök on hingamisteedele hea?

Naine
Copy
Foto: Pexels

​Astma on peamine lapseea krooniline haigus. Astmaatikutel on alumised hingamisteed pidevalt põletikus, mis teeb nad ülitundlikuks ja tekitab kaitsereaktsiooni ka süütute ärritajate suhtes. Tagajärjeks on kuiv köha, pakitsustunne rinnas ja õhupuudus.  Värskest uuringust selgub aga, et teatud toiduga saab neid nähte oluliselt leevendada. 

Austraalia teadlased jaotasid 64 kerge astmaga viie- kuni kaheteistaastast last kahte gruppi. Katsegrupi lapsed sõid pool aastat vähemalt kaks korda nädalas kala. Kontrollgrupi lapsed sõid tavapäraselt. 

Lämmastikoksiidid hingeõhus viitavad astmale

Uuringu alguses ja lõpus määrasid teadlased laste väljahingatavas õhus FeNo- ehk fraktsioneeritud lämmastikoksiidi taseme. Sellega saab kindlaks määrata põletikulisi protsesse hingamisteedes. Kui täiskasvanutel on see näit üle 50 või vastavalt lastel üle 35 punkti, viitab see astmale või mõnele teisele põletikulisele kopsuhaigusele. 

Rasvane kala tõkestab põletikke

Regulaarsed kalasöömaajad tegid oma töö: lastel, kes sõid korrapäraselt kala, oli näit pärast teist FeNO-mõõtmist 14 punkti madalam kui uuringu alguses. Hingamisteede põletik oli selgelt taandunud. 

«Traditsiooniline Vahemere toitumine rohke juurvilja ja rasvarikka kalaga võib olla lihtne ja kindel meetod, millega saab laste astmasümptomeid parandada,» ütles uuringu kaasautoreid, professor Catherine Itsiopoulos.

Rasvarikkad kalaliigid on heeringas, tuunikala, lõhe ja makrell. 

Allikas: Net Doktor

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles