Jaapani minister: naised peavad tööl kõrgeid kontsi kandma

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: /Panthermedia / Scanpix

Hulk naisi on algatanud Jaapanis liikumise, mis nõuab, et tööandjad ei käsiks enam naistel tööpostil kõrgeid kontsi kanda. Kampaania on saanud nime #KuToo, kuid on juba ka kõrgemal tasemel leidnud vastuseisu.

Jaapani töö- ja tervishoiuminister Takumi Nemoto asus tööandjate kaitsele, väites, et see on «vajalik ja kohane». «On sotsiaalselt aktsepteeritav ning ametialaselt vajalik ja kohane,» ütles Nemoto seadusandlikule komiteele kolmapäeval.

Petitsioon tagurliku kombe lõpetamiseks esitati teisipäeval, kirjutab The Guardian. #KuToo nimi on sõnamäng – kutsu tähendab kingi, kutsuu aga valu. Muidugi viitab see ka ülemaailmsele #MeToo liikumisele.

Liikumise algatas kirjanik Yumi Ishikawa ning kiirelt liitus sellega tuhandeid inimesi. Nende sõnul on Jaapanis naiste jaoks tööd otsides kontsade kandmine kohustuslik, muidu sul pole lootustki ametit saada. Mõned neist võrdlevad kõrgete kontsade kandmist jalgade kammitsemise kombega.

Ka Cannes on sattunud kontsaskandaali küüsi. 2015. aastal Cannesi filmifestivali direktor vabandas pärast seda, kui kontsakingadeta naisi punasele vaibale ei lastud. Dress code jäeti siiski alles, hoolimata sellest, et protestiks läks Julia Roberts järgmisel aastal vaibale paljajalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles