Kui vaadata Alide Sleti sünnikohta – Qiqihar Hiinas – ja surmakohta – Itapecerica da Serra Brasiilias – siis ei oskaks arvatagi, et tegu võis olla eestlannaga. Kuid nii see siiski oli. 20. sajand oma pöördeliste sündmustega tegi selle võimalikuks.

Järgmise kümne aasta jooksul küdes vastuolu Aksella Lutsu ja tema sõpruskonna ning Alide Sleti ja tema tutvuskonna vahel edasi ja jõudis haripunkti 1980. aastate lõpus, kui Kodu-Eesti poolt hakkasid puhuma uued tuuled. Meie Välisministeeriumi arhiivimaterjalide hulgas leidub 1986. aasta oktoobris Uue Kodu poolt kirjutatud «salajane-konfidentsiaalne» kiri hr Juhan Koklale, Eesti Päevalehe toimetajale.

Selles süüdistatakse Alide Sleti kõigis mõeldavates ja mõeldamatutes pattudes: ta olla Nõukogude Liidu agent, «kelle peasissetulek paistab seisvat kui mitte otse Nõuk rahadest, siis nende kaubandusesindusega osalt otseses ja osalt varjatud suhtlemises». Ta polevat kunagi lõpetanud keskkooli ega ka mitte ülikooli, polevat töötanud isegi mitte Ameerika konsulaadis.

Kommentaarid
Copy