Ragne Värk soovitab: kuidas valmistada jõulukalkunit?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukalkun.
Jõulukalkun. Foto: Erik Riikoja

Kokk-toidublogija Ragne Värgi sõnul ei ole hõrgu kalkuniprae valmistamine sugugi nii keeruline, kui esmapilgul tundub. 

Kalkuni ettevalmistamiseks kasutab Ragne ühte kahest meetodist - kas hõõrub kalkunit vahetult enne ahju pistmist soola ja maitseainetega või laseb kalkunil päev enne küpsetamist marinaadis maitsestuda.

«Kui kalkuni marinaadis hoidmiseks aega napib, siis soovitan seda enne ahju panekut maitsestada küüslaugu, purustatud kadakamarjade, peterselli, majoraani ning värskelt hakitud rosmariinilehtedega, kuid maitseainetega ei tasu liialdada, sest muidu kaob kalkunile omane õrn maitse,» selgitas Ragne Värk.

Kui jõulukalkuni valmistamiseks on rohkem aega, siis soovitab Ragne panna kalkuni päev enne küpsetama asumist marinaadi. «Marinaadi jaoks tuleb omavahel segada palsamiäädikas, mesi, soja ja hakitud majoraan ning lind seejärel seguga kokku hõõruda,» õpetas tuntud toidublogija.

Seejärel tuleb marinaadiseguga kaetud lind tugevasti toidukilesse siduda ning külmkappi ööpäevaks maitsestuma panna. Vahetult enne küpsetamist soovitab Ragne kalkunit seest ja väljast meresoolaga kokku hõõruda.

Toidublogija sõnul võib tervet kalkunit ahjus küpsetada kahtemoodi, ilma täidiseta kastme leemes või siis täita kalkun millegi hea ja meelepärasega. Kalkuni hautamiseks sobivad Ragne Värgi sõnul näiteks valge vein, õunamahl või õlu.

«Täidise jaoks on vaja vaid fantaasiat. Minu lemmiktäidiseks on hapukapsas koos eelnevalt praetud peekoni ja punase sibulaga, huvitava maitse annab aga ka näiteks kuivatatud ploomidest, õunasektoritest, riivitud porgandist ja pähklitest koosnev täidis,» ütles Ragne.

Selleks, et täidis küpsetamise käigus kalkunist välja ei voolaks, tuleb pärast linnu täitmist avaus niidi või puutikkudega kinnitada ning seejärel panna kalkun eelsoojendatud ahju. Ragne Värgi hinnangul on kalkuni küpsetamiseks sobilik temperatuur 170 kraadi ning küpsemisaeg sõltub kalkuni suurusest, kuid see on keskmiselt 2-3 tundi.

«Selleks, et kalkun ära ei kuivaks, tuleb teda küpsemise ajal praeleemega korduvalt kasta,» selgitas ta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles