Just selliste nippidega saad leevendada pingeid õla- ja kaelalihastes (1)

Copy
Foto: Pixabay

Kontoritöötajate kõige sagedasemad tervisemured on kaela- ja õlavöötmelihaste pinged, mille ennetus pole sugugi nii keerukas, küll aga on seda hilisemate tüsistuste ravi. Dorpat Tervise raviteenuste juht, füsioterapeut Merlin Olveti selgitab, miks üldse tekivad pinged kaelas ja õlavöötmes ning annab nõu, kuidas neid pingeid ise ennetada ja leevendada.

„Sageli veedetakse suurem osa tööpäevast arvuti taga, mille monitori asend või kõrgus laual ei ole töötaja jaoks ergonoomiline. Tihti viivad inimesed arvutisse vaatamiseks pea keha keskteljest ettepoole ja nii tekivadki lihaspinged, mis võivad tekitada lihtsalt kangustunnet, aga võivad endast märku anda ka tugeva valuna. Halvemal juhul võivad kaela- ja õlavöötmelihaste pinged põhjustada suisa peavalusid, mis mõnikord ei taha ka valuvaigistile alluda,” selgitab Olveti.

Tema sõnul näeb üha enam, et nii selja- kui kaelavalud viivad töövõime languseni, kuni inimene võtab ette tee Eesti Töötukassasse ja on sunnitud tervisepiirangute tõttu taotlema töövõime hindamist. Kui hindamise tulemusena määratakse kliendi töövõime osaliseks, on tal võimalik oma tervisemurega tegeleda tööalase rehabilitatsiooni raames. Abi võiks olla ka taastusravist, mille alternatiiviks on perearsti saatekirjaga ja teraapiafondist rahastatud füsioteraapia teenus.

„Meie juurde jõuab aga üha enam ka nii-öelda tavaklient, kes oma lihaspingetega aegsasti tegeleda tahab ja püüab vältida suuremaid tervisepiiranguid. Sage on see, et inimene ei saa enam raskemat poekottigi käes hoida, ilma et valu ägeneks. Kujunevad raskused kõrgematelt riiulitelt millegi haaramisel, ükski asend ei ole enam mugav,” kirjeldab füsioterapeut. Nagu seljavalu puhul, muutub ka kaela- ja õlavöötmepiirkonna valudega ebamugavaks igasugune pikem istumine. Tasub mõelda sellele, et tegelikult istume me kaugelt rohkem kui kontoris: tahame kinos mõnda pikka filmi vaadata, teatris käia… Ja see kõik võib ühel hetkel olla tugevalt häiritud. Ta lisab, et teab inimest, kes ei ole just sel põhjusel 10 aastat käinud teatris ega kinos – lihtsalt ei suuda valu tõttu kahte tundi järjest istuda.

Oluline on taastada tasakaal lihastes

Kõige tõhusam vahend selliste murede vastu on ennetustegevus, aga kui lihaspinged ja valud on juba tekkinud, on kiireks leevenduseks massaaž. „Massaaž aitab korraks, ent pikemas perspektiivis on lahenduseks tarvis taastada lihastasakaal, et pingeid sellisel kujul ei tekiks. Selleks on head harjutused ja ka seljatervisele üldisemalt suunatud treeningud. Kellele meeldib rohkem pilates, kellele jooga, kes käib seljatreeningus – need on kõik ühtmoodi head abimehed kontoritööst tingitud lihaspingete leevendamiseks ja ka üldise energiataseme tõstmiseks,” annab Olveti nõu. „Mis on aga eriti oluline meeles pidada – valuga ei tohiks jääda koju pikutama, vaatamata valule ja lihaspingetele tuleks olla võimalikult aktiivne!”

Samuti on olemas mõned tõhusad võtted, kuidas ennetada ja vältida lihaspingeid tööl. Kavalamad viivad näiteks printeri töölauast kaugemale, et printides oleks alati vajadus laua tagant korraks tõusta ja kas või poolteist meetritki kõndida. Samuti tasub teed keeta tassikese haaval, et oleks põhjust kööginurgas käia uuesti vett keetmas ja tassi loputamas. Hea on end ka vahepeal lihtsalt sirutada, kaela- ja õlavöötmepiirkonnale venitusharjutusi teha. Nutikamates kontorites on täna juba reguleeritavad lauad, mille taga saab seistes töötada ja seista saab seal näiteks tasakaalulaual – nii on kehatüvelihased aktiveeritud, rüht parem ja ka kaela- ja õlavöötmepiirkond pingevabam.

Olveti lisab, et on üsna tavaline, et usinust ja aktiivsust jätkub ainult niiöelda valuperioodiks. „Käiakse kas massaažis või füsioterapeudi juures, harjutusi tehakse ja soovitustest lähtutakse kuni valu taandub, seejärel on inimene oma vanas rütmis ja vanades mustrites tagasi, tagasi tuleb aga peagi ka valu. Korduma kippuv valu võib aga muutuda krooniliseks ja siis on sellest juba väga raske, mõnikord lausa võimatu jagu saada. Seetõttu tasub pisikeste sammudega, kasvõi panna endale lauale meenutuseks kirjake, et aeg-ajalt tõustaks laua tagant, venitataks kaela, sirutataks käsi ning tehtaks mõned kummardused ette ja küljele. See kõik on teie enda tervise huvides!”

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles