KUIDAS JUTULE SAADA? ⟩ Naistemees soovitab: «On üks hea trikk, mis alati töötab. See on...» (2)

Soojal suvel pööra pilk kuhu tahad - igal pool on kaunid, napilt riietatud silmarõõmud. Aga kuidas nendega küll jutule saada? Kaunitarid Narva-Jõesuu rannas. Foto: Konstantin Sednev / Postimees
Copy

Võõra kaunitariga vestlust alustada on raske. Aga tahaks ikka! Käes on aasta ilusaim aeg, mil kõik kohad napis riides jumalannasid täis. Kuidas saada jutule nii, et sind jäise pilguga otseteed polaarjoone taha ei saadetaks? Pikal jaanipäeva nädalavahetusel on hüva nõu hädasti vaja!

Kust leida vastava ala eksperte? Teadagi – sealt, kus saavad kokku kõige kenamad, suhtlemisaltimad ja enesekindlamad inimesed. Arter käis kavalaid suhtlemisnippe kogumas kuumal basseinipeol Mustamäe Elamusspaas.

Esmalt paljastus julm ja jahmatav vastuolu. Mida avatum on napist riietusest tingitud vaade kaunitarile, seda kinnisem on enamasti tema käitumine. Meestele tundub noil hetkil, et naised ei tea ise ka, mida tahavad. «No mis ta on siis nii ilus siin, kui ta ei taha, et talle tähelepanu pööratakse?!» Konks ongi selles, millisest tähelepanust jutt. Mõni stiil toimib ja mõni hävib enne, kui lausega lõpulegi jõuad. Suurimad saladused õnnestus meil suhtlemisgurudest rannalõvide käest siiski välja õngitseda. Sõnad või silmad?

Loe ka: VIKTORIIN | Kui hästi tunned jaanipäeva kombeid ja uskumusi? 

Rannalõvid Elamusspaa mullivannis teavad väga hästi, kuidas suhtlemisega edukalt hakkama saada.
Rannalõvid Elamusspaa mullivannis teavad väga hästi, kuidas suhtlemisega edukalt hakkama saada. Foto: Aleksander Pedosk

«Tšau, kiisu – see sobib vestluse alustamiseks väga hästi,» arvab Klen (21). «Pole liiga neutraalne ega liiga libe ka.»

«Tere on päris hea algus!» teatab Rainer (30). «Mida lihtsam ja selgem, seda parem. Naised ei armasta trikitamist.»

«Mina lihtsalt vaatan silma ja kõik armuvad ära,» teatab suurt kasvu ja südamlik Karl-Peeter (23). Tütarlapsed lähikonnas noogutavad innukalt. «Pilk on tugevam kui sõnad. Ja vaadata tuleb ka õigesti. Mitte liiga kaua, mitte liiga vähe, võib-olla kümme sekundit…»

Teeme proovi. Kümme sekundit põrnitsemist tundub ikka juba väga ebamugavalt kaua. «Tõsi jah, seda on palju! Olen kuulnud, et kui pilkkontakt kestab kaheksa sekundit, siis on kas armastus või tunned, et tahaks selle teise ära tappa,» naerab pilguproff. «Ja kui teine silmi ära ei pöörata, alustad rahulikult vestlust. Täiesti tavalistest asjadest. Isiklikuks ei tohi liiga ruttu minna!»

Basseini veerel on seltskond tütarlapsi, nemadki kinnitavad, et pilk mõjub tugevamalt kui mis tahes sõnad. «Silmad! Silmad on need, mis asja paika panevad,» õhkavad kaks kleenukest sõbratari.

«Väga kehv taktika on jõllitamine – ei tohi võõrast tütarlast liiga pikalt vahtima jääda,» on Rainer täiesti teisel arvamusel. Pilk peab tema sõnul olema taktitundeline, ainult siis on üldse mingit lootust.

Basseini veerel on seltskond tütarlapsi, nemadki kinnitavad, et pilk mõjub tugevamalt kui mis tahes sõnad. «Silmad! Silmad on need, mis asja paika panevad,» õhkavad kaks kleenukest sõbratari. Jah, nad saavad aru, kui huvi on olemas, aga suhtlemist lihtsamaks ei tee, naeratama ei kipu ja ise esimest sammu samuti ei astu. Vot täpselt nii jonnakad ja huvitava arusaamisega feminismist on siinsed kaunitarid. «Ei, ei, ei! Mina ei lähe kellegagi rääkima. Võtan jutule selle, kes ise minuga rääkima tuleb, julgust peab olema! Mees peab alustama.»

Kõige levinum ämber

Selgub esimene väga levinud viga – mehed räägivad naisega nagu naisega. See ajab naised kaitsesse. Järjepanu usutlen kaunitare, kes kõik kinnitavad sama. Jää sulatamise faasis töötab muu. «Räägi naisega nagu inimesega!» lajatab Kelli (21). «Enamus mehi seda ei tea ja hakkavad kohe liini ajama. Kui keegi on liiga kleepekas, siis see on kohe turn-off, näiteks hakkab küsima, et kas sul boyfriend’i on? Aga miks sul ei ole? Kas sul vaba aega on? Selliste meeste jaoks on mul alati kõik ajad hõivatud.»

«Ükskord küsis mees kohe esimese asjana, miks sul abielusõrmust ei ole. Vastasin, et ma ei ole abielus. Tema lõi käsi kokku: kuidas see saab võimalik olla, et sa ei olegi abielus!?» lisab Marianne (23). See mõjub nagu rünnak ja sa tahad kohe selle tüütuse käest pääseda, isegi kui inimene on sümpaatne. See olevat instinkt! Kui keegi ei ründa, pole põhjust võidelda või põgeneda. «Kui meesterahvas tuleb sinuga lihtsalt suhtlema nagu inimesega, siis pole sul ju mingit põhjust temaga mitte suhelda.»

«Sunnitud küsimused tekitavad ebamugava olukorra, millest tahad lihtsalt välja pääseda. Sa isegi ei vaata, kes see mees on. Otse peale sõitmisega kohe üldse ei võlu naisi!» arvab Liisa (30). «Kuidas mehed sellest aru ei saa? Miks nad järjepanu kõik sedasama lolli viga teevad?»

«Kui sa oled rannas juba kellegi sihikule võtnud, siis tekib mingi külgetõmbejõud, mis mõjub pallile ka,» täiendab sõber Freddie (28) samas mullivannis mõnuledes.

Tüdrukute sõnul võiks vestlus kahe veel võõra inimese vahel kulgeda neutraalsel pinnal ja soovitavalt võiks sellel mingi asjalik sisu olla. Küsid või annad mõne soovituse. Avaldad arvamust. Küsid lihtsalt, kuidas teisel tuju on või päev veereb. Midagi kerget, siis on vastata sama kerge. Isiklikuma vestluse õiguse peab välja teenima, igale juhuslikule möödujale see päris kindlasti osaks ei saa.

«Aga huvitav asi on see, et kui mõnda inimest oled kohanud ja väga põgusalt paar neutraalset lauset vahetanud, siis järgmisel korral tundub ta juba veidike tuttav ja sul on palju lihtsam teda omaks võtta,» märgib Kristiina (32).

Trikid ja vigurid

Raineril on mitmeid kordi ära proovitud rannatrikk, mida ta pole kade jagama. «Meil oli sõpradega üks vana hea pallitrikk. Käisime rannas võrkpalli mängimas ja sättisime mängu sinnakanti, kus tundusid kõige ilusamad tüdrukud. Me tegelikult oskasime palli mängida ja servida ja nii edasi. Aga ikkagi tuli pall visata justkui kogemata tüdrukule pihta. Ja sellest sai alguse esimene kontakt – said kohale joosta, väga vabandada, tegid ta abivalmilt liivast puhtaks natuke. Ütlesin, et olen Rainer, ja sealt juba läkski asi käima.»

«Kui sa oled rannas juba kellegi sihikule võtnud, siis tekib mingi külgetõmbejõud, mis mõjub pallile ka,» täiendab sõber Freddie (28) samas mullivannis mõnuledes. «Sina võid sihtida mujale, pall läheb ise sinna, kuhu su mõte. Kuid vestlust alusta spontaanselt ja siiralt. Klišeed ei ole mõtet kasutada! Sa tõmbad endale kindlasti vee peale.»

«On üks hea trikk, mis alati töötab. See on siis kui oled sõbraga koos, lükkad tema ette ja soovitad temaga tutvuda. See tekitab hea vaba ja humoorika atmosfääri ja asi läheb enamasti edasi,» avaldab Taavi (28) enda jäämurdjatriki. «See on väga hea trikk – ma ei otsi ju endale naist, vaid sõbrale. Hea, kui sõber ka pole suu peale kukkunud, eks ta siis hiljem teeb sulle tagasi. Peamine on saada pinged maha, selleks võib lihtsalt valetada – ütled näiteks, et oled Kuul käinud.»

Trikkidega kehtivat selline valem: kui enesekindlust ja huumorimeelt piisavalt, saab endale üsna palju lubada. Kuid ebakindlalt koperdatud naljad ja maneerid ei tööta.

«Püüa olla originaalne, see võib mõnikord olla väga lihtne. Näiteks naisterahvas sinu ees kukub, aitad ta püsti ja ütled: rüütel on saabunud!» Häda on paraku selles, et silma jäänud kaunitari saab harva abistada, kuid pikemalt olukorda silmas pidades võib selle hetke siiski ära tabada. «No kui ta üldse ei kuku, siis aitad natuke kaasa, paned jala taha, küll ta siis kulub,» naeravad noormehed. «Aga rüütel on ikkagi võidumees. Sest mitte keegi ei ütle seda. Mida lühem ja tabavam lause, seda paremini see meelde jääb.»

Üks kaval lüke avaldatakse veel. «Reeglina on kena naisterahvas juba ümbritsetud mingitest meestest, mingitest tolgustest,» meenutab Taavi üht lugu. «Pistsin talle pihku kümme eurot ja ütlesin: gin-tonic, ning läksin minema. Kaunitar loomulikult muutus ülivihaseks, et mis mõttes?! Kes ma olen sulle? Siis tunnistasin talle, et vabandust, ma ei näinud mitte mingit muud varianti saada sind nende teiste meeste keskelt ära. See pani ta naerma ja olime poolteist aastat õnnelikus suhtes.»

Trikkidega kehtivat selline valem: kui enesekindlust ja huumorimeelt piisavalt, saab endale üsna palju lubada. Kuid ebakindlalt koperdatud naljad ja maneerid ei tööta. Seevastu siiras häbelikkus, kohmakus, punastamine, sõnade segi ajamine – üllatus-üllatus, neidude sõnul toob see hoopis plusspunkte! «Naisena ma ei mõtle, et mees lihtsalt ei oska suhelda, mul tekib pigem tunne, et ma tõesti meeldin talle nii väga, et tal selle pärast läksid kõik sõnad segamini,» julgustab Katrin (31). Pildile jäi imekaunis kondiiter peolt.

Rabav tõde, mida keegi ei ootaks – komplimendid ei tööta! Kaunitarid bikiinides püüavad küll pilku, kuid jutule saada pole nendega sugugi nii lihtne, kui loodetakse. Pildil @ljufig spaapeol.
Rabav tõde, mida keegi ei ootaks – komplimendid ei tööta! Kaunitarid bikiinides püüavad küll pilku, kuid jutule saada pole nendega sugugi nii lihtne, kui loodetakse. Pildil @ljufig spaapeol. Foto: Aleksander Pedosk

Komplimendid – tõeline läbikukkumine

«Mida kunagi teha ei tohi – esimese-teise lausega ei tohi öelda, et oo, sa oled ikka nii ilus. Ülistada ei tohi! Tuleb olla orgaaniline.»

Miks siis komplimendid läbi kukuvad? Sest kui need liiga kärmelt huultelt pudenevad, usub asjalik eestlanna, et sa ütled sama asja kõigile ja need «ilusad silmad» on lihtsalt tühi mula.

«Ei tohi liiga intensiivne, tuleb olla taktitundeline. Lolli komplimendiga peale lennata on väga halb! Komplimente saad öelda alles tükk aega hiljem, kui inimene sulle juba avanenud on, siis ta usub, et sul võib ka tõsi taga olla.»

«Peaasi – ära kiida üle, see on vastik,» nõustub heas vormis ja väikest kasvu Julia (28). «Ma võin ka öelda, mida mingil juhul ei tohi öelda! Kuulsin seda ühes klubis. Noormees ütles neiule: «Vau, sul on sellised jalad! Nende raseerimine vist võtab küll väga pikka aega!» No sellist asja ikka ei peaks ütlema. Kui sa ei oska komplimente teha, siis parem ära tee.»

«Naistele kindlasti meeldivad komplimendid, aga see on väga delikaatne teema,» arvab Taavi. «Need meeldivad vaid siis, kui on öeldud ainult talle. Paraku ei ole ühtegi meest, kes tuleks ja hakkaks kohe rääkima sinu sisemisest ilust! Ja kui keegi ütleks: oo, ma ei märganudki sinu välimist ilu, vaid nägin kohe sinu sisemist ilu – see oleks ikkagi klišee.»

«Tehakse ka täiesti ajuvabalt kõlavaid komplimente,» lisab Rainer. «Sa näed välja nagu mu ema. Kas sa tahaksid tantsida? Mitte keegi ei lähe ju selle peale tantsima!»

Kõige ilusamate ja enesekindlamate inimeste pidu Mustamäe Elamusspaas.
Kõige ilusamate ja enesekindlamate inimeste pidu Mustamäe Elamusspaas. Foto: Aleksander Pedosk

Pick-up laused – puhas jura

Nii mõnigi kohmakam suhtleja loodab, et jääd aitab murda üks või teine vaimukas fraas. Netist leiab neid sadu ja paraku leiavad need ka ohtralt kasutust. Kuid tulemus on see, et kulunud repliigid ei aja isegi naerma, vaid tunduvad lihtsalt naeruväärsed. Valik viletsamaid lauseid, millega vestlust alustada:

«Te vist ootasite mind? Mina olengi Härra Õige.»

«Millega sa veel tegeled peale selle, et nii kuum välja näed?»

«Kutsuge politsei, nii tapvalt hea välja näha on kriminaalne!»

«Kas te saaksite aidata? Mu telefon on katki – selles puudub teie number!»

Naised vihkavad tõmbealuseid ja ei tasu imestada, kui sulle samaga vastatakse. Silmapaistvalt kaunis Kati (30+) jutustab lõbusalt, et kui meesterahvas talle telefoninumbri annab, sokutab ta selle muretult järgmisele härrale edasi. Las siis helistavad teineteisele.

«Tüdrukud küsivad tavaliselt tuld, sealt läheb vestlus käima» tunneb Klen naiste taktikaid. «Ja need vaesekesed, kes ei suitseta – no viimane aeg suitsetama hakata! Ega muidu polegi millestki rääkida.»

Pick-up lausetega veab välja vaid tõeline koomikutalent. Või siis harv erand, kus sa tõesti oled esimene, kes tüdrukule seda nalja teha üritab. «Isegi kui on täiega tobe lause, aga kui seda hea huumoriga öelda, on mingi šanss, et ta hakkab vähemalt naerma,» soovitab Klen. «Ikka parem kui ülbe pöördumine, mida ka kutid vahel üksteisele soovitavad. Need töötavad ehk ainult ärahellitatud kaunitari peal. Kui ülbus on ühine joon.»

«Vahet pole, mis sa räägib, aga üllata! Mina olen mänginud ka kurttumma, kes on trikirattur – teinud erinevaid lambimärke ja saime väga palju nalja,» täiendab teine Rainer (27) meie seltskonnas. «Kõige nõmedamad on kulunud pick-up line’d. Näiteks selline: kas oli väga valus kukkuda? Sest sa oled ju tõeline ingel! See on kõige jubedam. Ma ei suuda uskuda, et tõesti leidub mehi, kes nii lolle pöördumisi kasutavad.»

«Tüdrukud küsivad tavaliselt tuld, sealt läheb vestlus käima» tunneb Klen naiste taktikaid. «Ja need vaesekesed, kes ei suitseta – no viimane aeg suitsetama hakata! Ega muidu polegi millestki rääkida.»

Esimene Rainer tunnistab, et tüdrukud on temaga omal algatusel üsna sageli vestlust alustanud, ja sugugi mitte alati edukalt: «Hästi loll komme on vestlust alustada öeldes, et kuule, sa oled kuidagi tuttav. Ma ei saa aru miks, aga see kordub kogu aeg. Mingi tüdrukute pick-up-line vist. Sama õudne kui need teised!»

Mis siis rannalõvid soovitavad? Klišeelikud laused unusta kohe. Trikke võib teha – õnnestub või ebaõnnestub, mõjuda võib see ikkagi. Komplimentidega ära kiirusta. Aga peamine püha tõde – räägi naisega nagu inimesega. Siis on tõenäosus, et sind jutule võetakse, kõige suurem.

Lugu ilmus juunis 2019. Kuidas jutule saada? See küsimus vajab kriitiliselt vastust ka pikal jaanipäeva nädalavahetusel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles