Moesoovitus laulu- ja tantsupeoks: see on kohustuslik rõivaese, mis käib iga piduliku riide juurde!

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Tartu laulupidu.
Tartu laulupidu. Foto: Sille Annuk

Ellu sallide rajaja Helen Vaks ärgitab laulu- ja tantsupeol ehtima end sõbaga, mis on Eesti pärimuse kohaselt pidulike riiete juures kohustuslik rõivaese.

«Laulu- ja tantsupidu on üks nendest pidusid, kus on au sees rahvarõivaid kanda,» ütleb Vaks. «Nii nagu meie esiemad seda tegid.»

Ellu sallide laulu- ja tantsupeo juubeli auks kootud sõba muster pärineb Lõuna-Eestist, kus sai alguse ka laulupidude traditsioon. Valevad õlakatted olid seal kandis kasutusel juba väga ammustel aegadel ning kootud eriti rikkalike arhailiste võtetega.

Karksi sõba
Karksi sõba Foto: Erakogu

«Karksi sõba kõneleb sama mustrikeelt,» selgitab Vaks. «Üleviskerätti on kootud nii muistseid sümboleid kui kauneid taimeornamente eelmistest sajanditest. Peamiseks inspiratsiooniks oli Karksi puusapõll.»

«Üleviskerätti ehk sõba peeti rahvariiete hinnatuimaks osaks,» avab Vaks veelgi selle kandmise traditsioone. «Väärtusliku rõivaeseme tegemine nõudis teiste riietega võrreldes märksa rohkem vilumust. Seetõttu hoiti neid väga ja pärandati põlvest põlve edasi, samuti nagu nende kudumise oskusedki.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles