Ekspert selgitab: kas puuviljade söömine võib teha paksuks?

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Maasikad, vaarikad, ploomid ja sõstrad – marjade kuldaeg on Eestis kohe-kohe käes. Kuid marjad ja puuviljad sisaldavad puuviljasuhkruid, seega – kas nende liigne söömine toob kaasa ka lisakilod?

Puuviljasuhkrud ei muutu kehas automaatselt rasvaks, kirjutab Muscle&Fitness. Puuviljad on väga tähtis osa lihaste kasvatamise režiimist ja need peaksid olema osa sinu igapäevasest dieedist.

Soovituslik puuviljade hulk päevas on tassist kahe tassini päevas. Lisaks saab sealt kiudaineid, antioksüdante, kaaliumi ja fütokemikaale, mis aitavad võidelda krooniliste haiguste ja põletikega, mida põhjustab rasvkude elundite ümber.

«Ükski toit, isegi mitte puuviljad ei tee sind paksuks – kui sa neid just üle ei söö,» ütleb toitumisnõustaja Manuel Villacorta. «Ma olen 20 aastat kliente nõustanud ja ma pole kunagi näinud kedagi, kes kurdaks, et on läinud paksuks, sest sööb liiga palju banaane.»

Puuviljades on süsivesikuid, mida keha kiirelt tarbib ning mis annavad kehale hea energialaengu, mis on eriti suurepärane enne treeninguid. Nii on lihastel piisavalt jõudu ja kütust. Puuviljad on ka hea valik eineks hommikul enne jõusaali minekut, nii ei ole kõht liiga täis.

Eksperdid soovitavad süüa puuvilju 20-30 minutit enne treeningut. Kui sul on seedimiseks tunnike, võta kõrvale ka valguallikas, et vältida lihasrebendeid. Marjad võivad enne kardiot põhjustada seedehäireid, kuid viljad, milles on vähem kiudaineid (näiteks banaan, ananass, virsik, apelsin, kuivatatud puuviljad, õun, viinamarjad) seedivad kiiremini ning ei põhjusta sarnaseid seedehäireid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles