Millised spordialad aitavad kõige paremini seljavalude vastu?

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Seljavalude vastu pole liikumisest midagi paremat, näitas vastne austraallaste uuring. Seejuures on mõned spordialad just alaseljale eriti tõhusad.

Sydney ülikooli uuring 30 000 osavõtjaga kinnitab, et liikumine aitab ristluuvalu korral kõige paremini. «Kui oleksid olemas sellised ravimid või süstid, mis  vähendavad seljavalusid sama suurel määral, siis me loeksime nende kohta ajakirjadest reklaame,» kinnitas uuringu läbiviinud Daniel Steffens.

Oluline on, et trenni tehakse pidevalt, kuna muidu kahanevad lihased taas üsna kiiresti. Mida siis teha? Kui sulle valmistab asi tõesti rõõmu, on sul ka lihtsam sellega püsivalt edasi tegeleda.

Uueks trendispordiks kasvanud hularõngas on hea mõte. Asjatundjad soovitavad seda treeningut, kuna  juba viis kuni kümme minutit puusade hööritamist päevas pidavat tugevdama kogu keret. Rõngaid on eri suurustes. Samuti pakutakse hola hoop- ehk hularõngaga trenne, nt Hoopdance

Ka rattasõit, rulluisutamine ja krooliujumine toimivad seljalihastele väga hästi. «Need spordialad tugevdavad sügaval, põiki asetsevaid lihaseid, kuna vaheldumisi koormatakse nii paremat kui vasakut kehapoolt,» ütleb Ingo Froböse Kölni liikumisteraapia instituudist ja spordikõrgkoolist ning soovitab ülepäeva 30 kuni 45 minutit treenida, vahendab Freundin

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles