Müüt kummutatud: naistes pulbitseb täpselt samapalju iha kui meestes

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Saksa teadlased lükkasid ümber levinud klišee, nagu oleks naiste ja meeste lõbujanu eri planeetidelt. Me oleme palju sarnasemad, kui seni arvatud!

Meest hakkab painama vastupandamatu seksiisu juba paljalt erootilist fotot nähes, naist aga sellised pealispindsed stiimulid ei kõiguta. Selle levinud arvamuse kummutasid Saksa teadlased, kelle sõnul on erinevate sugupoolte esindajad visuaalsete, seksuaalsete ärritajate asjus täiesti ühesugused.

Max Plancki instituudi bioloogilise küberneetika teadlaste uuringu kohaselt võime hüvasti jätta klišeega, nagu oleks meheaju seksile rohkem orienteeritud kui naise oma.  

Teadlased analüüsisid 61 ülemaailmse uuringu andmeid ja said tänu sellele 1850 katseisikut luubi alla võtta — rohkem kui kunagi varem antud küsimuses.   

Tulemus on ühene: neurobioloogiliste mõõtmiste järgi reageerivad nii meeste kui naiste ajud visuaalsetele, seksuaalsetele ärritajatele ühtmoodi. 

Vaadake nüüd!

Uuringute käigus näidati osalistele erootilise vaatlusmaterjalina nii videoid kui pilte. Sel ajal kui osalised vaatasid, mõõdeti ajureaktsiooni funktsionaalse magnetresonantstomograafia (fMRT) abil. 

Mingisugust erinevust nais- ja meessoost osalistel ei täheldatud. 

Kas filmid või pildid: kumb erutab rohkem?

Küll aga oli erinevus vaatlusmaterjali valikul. Siin tuli üllatusena, et mitte liikuvad pildid ei tekitanud tugevamat seksuaalset reaktsiooni, vaid pildid. 

«Võrreldes filmidega viib erootiliste piltide vaatamine mitmekesisema erutuseni paljudes ajupiirkondades üheaegselt,» selgitas uurija Hamid Noori.

Allikas: Fit For Fun

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles