Enneaegsetel beebidel on vähem mikroobe, kuid need on ohtlikumad

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enneaegne beebi. Pilt on illustratiivne
Enneaegne beebi. Pilt on illustratiivne Foto: Sille Annuk

Teadus.err.ee vahendusel oli varem teada, et enneaegsete beebide kõhu mikrofloora ei ole hästi väljaarenenud, kuid USA viimane uuring kinnitas, et ka pärast antibiootikumiravi on nende mikroobikooslus tunduvalt väiksem ning eriti vara sündinute seedetraktis leidub ohtlikke baktereid ja parasiite.

Nicholase keskkonnakooli ja Duke’i ülikooli meditsiinikeskuse teadlased avastasid üheteistkümne enneaegse tita kõhu mikrofloorasid uurides, et nende kõhtudes vohasid bakterid, mis on väga ohtlikud, kui satuvad vereringesse.

Antibiootikumid peaksid hävitama osa bakteritest ja pärmseentest imikutel, kuid üheteistkümnest beebist viiel ilmnes vereinfektsioon ja kolmel nekrotiseeriv enterokoliit pärast antibiootikumiravi lõppu.

Uurimuse ühe juhi, professor Seedi sõnul ei ole kindel, kas beebid saavad nakkused koos ema piimaga, vere kaudu või näiteks ümbritsevast keskkonnast, kuid kindel on see, et seedetraktis elavad bakterid ja pärmseened põhjustavad enneaegsetel vastsündinutel väga ohtlikke nakkusi.

Arsti sõnul on teatud bakterid beebile väga vajalikud ja antiseptilist keskkonda tekitada ei saaks, kuid kui ohtlike mikroobide päritolu oleks teada, saaksid arstid vastsündinuid ümbritseva keskkonna ja nende seedetrakti mikroflooraga manipuleerida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles