Hiidlased kutsuvad sööma

Naine
Copy
Foto: www.kohvikutepäev.ee

Hiiumaalt alguse saanud kohvikutepäevad on saanud üle-eestiliseks traditsiooniks. Nüüd alustavad nad uue traditsiooniga ja kutsuvad külalisi enda juurde söömaajale. Eelmisel aastal alguse saanud mõte jätkab ka sel aastal ning külalisi oodatakse 1.-4. augustini viiele erinevale söömaajale.

Möödunud aastal positiivse kogemuse osaliseks saanud Ungari õhtsuöögi korraldajad teevad elaval tulel raudpajas guljašši ka sel aastal. Külalisi oodatakse kell 18 ja traditsioonilise guljaši kõrvale pakutakse ka ehtsat pekki. Kogu ettevõtmine toimub Lauka mõisa lähistel lihtsates väliköögi tingimustes, mis on juba elamus omaette. Kokad ja võõrustajad räägivad lisaks eesti keelele ka soome, ungari ja inglise keelt!

Foto: www.kohvikutepäev.ee

Mihkli Talumuuseumis pakutakse mehe moodi süüa talu peremehe Joosepi 115. sünniaastapäeva auks. Tuleb korralik sünnipäevapidu, kus maitstakse sünnipäevatoite nii tänapäevast kui Joosepi eluajast. Lisaks mängitakse pilli ja saab laulda, nagu ikka eesti rahval kombeks ning esineb ka Hiiumaa Naaditeater etendusega «Meie elu».

Kärdla gümnaasiumi hoovis aga pannakse püsti rahvusvahelisi maitseid tutvustav lõunasöök, mis peatab aja keset päeva, just nagu seda tehakse Vahemeremaades. Toidurännak «Viie Küla Maitsed» viib meid Hiiumaa kallastelt Soome, Horvaatia, Küprose ja Portugali radadele. Kõike saab ka kaasa osta – Portugali templirüütlite veini ja mägede mett, Horvaatia uuenduslikku suhkruta keedetud moosi, Soome astelpajumoosi ja erilist Soome mett, Küprose mandariinimoosi ja paksult magusat veini.

Eestit esindab Hiiumaa pärimustoit oma tuntud headuses. 

Foto: www.kohvikutepäev.ee

Aiahuvilisi tervitab hommikusöök Anne juures, kus saab ampsu saateks jalutada imekaunis koduaias, mida sõidetakse isegi Soomest turismibussidega vaatama. Anne on õppinud Hiiumaa ametikoolis aiaehitust ning avastanud uue hobi ja elukutse, mida jagab söömaaegade raames hea meelega ka teistega.

Soonlepa karjamõis kutsub külalisi munast rääkima, seda maitsma ning pärast ka «Muna» etendust vaatama jääma. Juttu tuleb Üle Soosterist, kelle loomingu üks tuntumaid sümboleid on muna. Samuti erinevatest viisidest, kuidas muna süüakse. Tehakse ka väike jalutuskäik Soonlepa karjamõisa peremehe Tõnis Kasemägi loodud munasse, ehk keramajja. Kogu meeleolu võtab kenasti kokku õhtusöögile antud pealkiri «Maastik Munaga».

Leidlikkusest hiidlastel puudust ei tule ja külla oodatakse kõiki huvilisi!

Söömaaegadele peaks registreeruma kodulehel: www.kohvikutepäev.ee.

Samal ajal toimuvad ka kohvikutepäevad ning kogu sündmus lüüakse käima avaüritusega 1. augustil kell 20.00 The Swingin' Sisters kontsertiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles