Arbuusist pitsat? Miks ka mitte

Britt Rosen
Copy
Arbuusipitsa sobib hästi efektseks eelroaks.
Arbuusipitsa sobib hästi efektseks eelroaks. Foto: Mari-Liis Ilover

Toidukirjutaja Mari-Liis Ilover ahvatleb magusmahlast arbuusi segama kergetesse suvesalatitesse, panema grillile ja üllatama seltskonda arbuusipitsaga, kus tavalist põhja asendab toekas arbuusiratas.

Arbuus on kodumaiste marjade kõrval üks toidukirjutaja Mari-Liis Iloveri (mariliisilover.com) suuri suvesoosikuid ja nii ongi see magusmahlane vili juba aastaid aukohal ka tema suvistes retseptides – blogis, kokaraamatutes ja ajakirjades.

«Talvel ei osta ma arbuusi kunagi, ükskõik kui kaugelt soojalt maalt need ka toodud poleks. Suvist magusvärsket maitset ei ole võimalik neile ka parima ettekujutuse juures juurde mõelda,» ütleb ta ja lisab, et eriti suurt rõõmu teeb talle see, et maitsvate arbuusidega saab suviti üha varem maiustama hakata. Juba juunist hakkab neid saabuma Lõuna-Euroopast, kuid senini on lemmikud siiski Astrahanist pärit arbuusid, mis ilmuvad turulettidele harilikult augustis ja neid jagub enamasti veel septembrissegi. Need arbuusid pole kunagi vesised, pigem tihke viljalihaga ning pakatavad magususest, mahlakusest ja päikese maitsest. Ilover tunnistab, et sellist arbuusi on ta võimeline sööma üsna suurtes kogustes korraga, soojal ajal võib selline hõrgutis olla talle lausa lõunasöögi eest.

Aga kui veel 10–15 aastat tagasi söödi arbuusi lihtsalt niisama, siis praeguseks on sellest saanud tavaline koostisosa ka salatites, magustoitudes või muudes roogades, tähendab ta. Salatis sobivad Iloveri sõnul arbuusi kaaslasteks näiteks juustud, olgu see feta, kitsejuust, mozzarella või grillitud või praetud halloumi. Suvises puuviljasalatis passib arbuusi sobitada virsikute, maasikate ja mustikatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles