Ekspert internetis ringlevatest isetegevuslikest ilutrikkidest: nende jaoks pole näol kohta

Naine
Copy
Foto: Kate photo / Pexels

Arvutivõrgust leiab hulgaliselt põnevaid ilunõuandeid nagu põletavad maskid, soolakoorijad või kuumad ripsmekoolutajad. Paljude selliste trikkide puhul pole aga ettevaatus sugugi kurjast.  

Kõige olulisem on loomulikult, kas neid isetegvuslikke ilunippe võib tõesti südamerahuga enda näol katsetada või teeme endale äkki kasu asemel kahju.

Väljaande Cosmopolitan iluküsimustele vastab professor  Dr. med. Volker Steinkraus nahakliinikust Hamburger Dermatologikum Saksamaal:

1. Koorivad maskid kiivi, ananassi või apelsiniga

«Puuviljahapped on üldiselt vastuvõetavad, kuna nad eraldavad sarvkihirakke ja saavad avaldada koorivat toimet,» ütleb professor Steinkraus. Teine lugu on aga see, et kiivi, ananassi, apelsini ja teiste viljade ph-tase on 3,0 ja 3,3 vahel, seevastu naha keskmine ph-tase on 5,5. 

Seega ei tuleks taolisi maske ülemäära tihti just teha, kuna nahabarjäär võib selle tagajärjel tasakaalust välja minna.

Eriti tundliku naha puhul soovitab nahaekspert rakendada alfahüdroksühappeid, mitte endavalmistatud puuviljahappeid. Neid on aastaid uuritud ja nahale turvaliseks tunnistatud.  

2. Tavaline oliiviõli näole

Paljudes isetehtavates interneti-iluretseptides on üks levinumaid koostisaineid taimeõli oma koduköögist, millega teha kas maske või kreeme. Professor Steinkraus aga leiab, et see pole hea mõte, kuna «puhta õlifaasi (nagu oliivi- või rapsiõli) pealekandmine pigem segab kui toetab naha loomulikku kaitsevõimet. Kosmeetilises plaanis ei ole kuigi mõttekas puhast õlifaasi kasutada, kuna nahabarjääri moodustab peenelt kooskõlastatud hüdrolipiidemulsioon.»  

Kõige halvemal juhul võivad poorid ummistuda. Seega tuleks puhta naha nimel tavalisest toiduõlist loobuda.   

3. Suhkru- ja soolakoorijad

Sarvestunud jalakandade koorimiseks võib sellist segu küll kasutada, kuid näonahale on suhkur ja sool ilmselgelt liiga karmid. Eriti kui sul on niigi tundlik nahk või rosaatsea. 

Professor Steinkraus lisab veel, et pole sugugi välistatud, et just suhkrusisaldusega tooted ei põhjusta kiiremat nahavananemist.

4. «Burning Mask»

See arvutivõrgus kurikuulus mask laimimahlast ja kaneelist pidavat vistrikud sõna otseses mõttes ära põletama. «See pole sugugi hea, kuna põletikke näos, näiteks vistrikke, ei peaks ebasteriilsete koduste vahenditega töötlema,» ütleb dermatoloog. «Kuivatava tsingilahuse vistrikule pealekandmine on palju säästvam ja tõhusam.»

Ka muude koduste vahendite nagu hambapasta, sooda või aspiriini kasutamine vistrikute kuivatamiseks ei tee näonahale head.   

5. Ripsmekoolutaja kuumutamine fööniga

Vast üks tuntumaid interneti-ilutrikke: kui soojendad ripsmekoolutajat enne kasutamist, saad ilusama ja eelkõige püsivama ripsmekaare. 

Tuleb vaid jälgida, et koolutajat ei kuumutataks liiga kaua. «Kui ripsmekoolutaja temperatuur jääb nii madalale, et väga tundlikku nahka laujoonel termiliselt ei kahjustata, siis pole selle kohta midagi halba öelda,» kinnitas professor Steinkraus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles