Kuidas julgustada last kiusamisest rääkida?

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Kiusamisest rääkimine on oluline. Isegi, kui asi ei ole tõsine, on hea lapsevanemana kursis olla. Kuidas julgustada last sulle probleemidest rääkima?

Alusta varakult

Räägi lapsega juba noorest east suhetest, sõprusest ja kiusamisest. Lase lapsel rääkida, kellega ta mängib ja kuidas suhted teiste lastega on. Ära mine kohe konkreetsete küsimuste juurde, vaid lase tal muljetada enda päevast. Milliseid mänge meeldib talle teiste lastega mängida? Millised mängud talle ei meeldi?

Laps räägib oma nägemuse päevasündmustest ning täiskasvanuna saab teha järeldusi ning õpetada last suhteid analüüsima. Kui aga on kahtlus, et last kiusatakse või on füüsilisi vigastusi, tuleks minna otsekohesemate küsimuste juurde. Kas keegi on sinuga koolis/lasteaias õel? Kas keegi teeb meelega haiget?

Kasuta raamatuid ja multifilme enda kasuks

Mitmed multfilmid ja lasteraamatud räägivad laste omavahelistest suhetest ja kiusamisest. Vaata/loe neid koos lapsega nind arutle temaga toimuva üle. Ka seda, kuidas olla hea ja empaatiline sõber.

Proovi erinevaid kohti

Osad lapsed avanevad õhtul enne magama jäämist ning on nõus siis vanemaga avatumalt rääkima. Teised jällegi tunnevad end kindlamalt autoga sõites. Katseta erinevaid momente, mil lapsega kiusamisest rääkida, soovitab HuffingtonPost. Tundlikud teemad võivad olla lastele keerulised ning asukoht ja moment loeb seejuures palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles