5 põhjust, miks tasub jälle laulma hakata

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Muusika ühendab ja liigutab. Meloodiad panevad tantsima, ebaharilikud hääled äratavad meis senikogemata tundeid ja mõned helid tekitavad kananahka. 

Ka laulmine ise mõjub meie kehale ja meeleolule positiivselt. Tähtis polegi, kas oled profina lavalaudadel või üürgad kodus duši all. Laulmine aktiveerib lihaseid, parandab hingamist ja ergutab verevarustust. Muusikapsühholoogid räägivad sellisel juhul kehalisest ja vaimsest aktiveerimisest, millega kaasnevad mitmed kasutegurid tervisele, kirjutab Wunderweib. 

1. Tugevdab immuunsüsteemi

Näib ehk uskumatu, kuid laulmine ergutab meie keha. Meie südamelöök kohandub automaatselt laulu rütmiga. Nii saame kas maha rahuneda või samamoodi nagu spordis hoopis erksust juurde. Tänu kiiremale hingamisele varustame keha hapnikuga.

Eriti just koorilauljatel kasvab antikeha immuunglobiin A osakaal kuni 240 protsenti pärast kontserti ja kuni 150 protsenti pärast proovi. Mikroobe ja viiruseid tõrjutakse samuti tõhusamalt. 

2. Vähendab argistressi

Ühe katseuuringu järgi kõneles 89 protsenti koorilauljatest tugevast õnnetundest laulmise ajal ja 79 protsenti tundis vähem stressi kui enne. 

3. Annab vereringele hoogu

Ka meie süda saab laulmisest kasu. Intensiivne laul tugevdab kogu südame-veresoonkonda ja meie südamerütm muutub stabiilseks. 

4. Mõjutab positiivselt emotsioone

Igaühel on mõni laul, mis meenutab kas viimast suvepuhkust või mõnda väga erilist inimest. Eri laule seostatakse erinevate tunnetega — alates eufooriast kuni melanhooliani välja.

Meloodia kõrval on häälel väga suur mõju meie tundeelule. Lapsed reageerivad näiteks väga tundlikult oma ema häälele ja seepärast rahunevadki sageli tänu unelauludele kiiresti maha.  

5. Kooslaulmine ühendab

Ühine tegevus nagu kooris või bändis laulmine soodustab meie sotsiaalseid kontakte ja eneseteadlikkust. Koos musitseerimisel tegutsetakse suurte projektide kallal ühtse tiimina.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles