Need kodused vahendid aitavad kõrvaauku tekkinud põletiku vastu

Naine
Copy
Foto: THE COLLAB. / Pexels

Lasid kõrvadesse just uued augud teha ja siis see — valu, tursed ja põletik. Millal saab kodustest vahenditest abi ja millal tasub minna arsti juurde?

Põletik  ei pruugi tekkida ainult uutesse aukudesse, vaid ka juba  olemasolevatesse. Peamine põletiku põhjus on bakteriaalne infektsioon. Ärritajateks võivad olla nii vale hügieen kui ka kontaktallergia, näiteks nikliallergia. Samuti võib põletiku esile kutsuda kõrvaaugu ärritamine, näiteks üliraskete kõrvarõngastega. 

Mida ise teha?

Esimese asjana eemalda kõrvarõngad ja ära kanna neid kuni paranemiseni. Kui põhjuseks on kontaktallergia, siis tuleb kõrvarõngad vahetada selliste vastu, mis ei tekita reaktsiooni (nt titaan). Ka antiseptik aitab igapäevaselt valukohta desinfitseerida.

Kodus võid proovida ka neid vahendeid:

Tsinksalv: haavatervendajate klassik! Pane ettevaatlikult veidi salvi haigele kohale. Kuna imendumiseks kulub suhteliselt palju aega, on kasulik seda enne magamaminekut teha.

Kummelitee: kummeli eeterlikud õlid mitte ainult ei aita valusid, vaid ka põletikulist kõrvaauku leevendada. Kummel on põletikuvastane ja antibakteriaalne. Tupsuta kõrvalesta ettevaatlikult kummeliteega immutatud vatipadjakesega.

Nii lavendli- kui teepuuõli mõjuvad desinfitseerivalt. Tilguta paar tilka rätikule ja tupsuta iga päev ettevaatlikult haavale.

Enne tegutsemist pese alati käed puhtaks!

Akuutse põletiku korral tuleks loobuda nii ujumaskäimisest kui sukeldumisest. 

Millal minna arsti juurde?

Kui kõrvalestad on kas tugevasti turses, mädased või punetavad, siis tuleks igal juhul arsti juurde minna. Samuti ka siis, kui paar päeva pärast koduste vahenditega ravitsemist mingit paranemist ei toimu, tekib palavik või lümfisõlmede paistetus. Siin saab abi antibiootilisest salvist.

Ennetamine

Hügieen: kõrvaaugu tegija peaks kandma kindaid, kasutama ühekordset süstalt  ja originaalpakendis kõrvarõngaid (püstolmeetodi puhul kasutatatakse ühekordset steriilset rõngakassetti ja ehted on juba steriilses pakendis). Ja ära katsu käega uusi kõrvaauke!

Kõrvarõngad: materjal mängib olulist rolli, eriti peaksid olema esimesed kõrvarõngad niklivabad, näiteks titaanist. Vaheta esimesed kõrvarõngad uute vastu alles pärast nelja- kuni kuuenädalast paranemisaega. Enne seda ära moeehteid vali. Üleminek võiks toimuda kuld- või hõbekõrvarõngastega.

Vali õige koht: ülevalpool kõrvalesta ei ole augustamiseks hea koht, kuna kude on selles kohas halva verevarustusega ja põletikust vabanemiseks võib kuluda kuid.

Ehted: loobu rasketest kõrvarõngastest.

Kõrvaaukude tegemine lastele

Väiksematel lastel on suurem põletikurisk, sest nad katsuvad tihedamini oma kõrvu ja nii võivad ka bakterid kergemini värskesse haava jõuda.

Sageli soovitatakse väikelastele või imikutele kõrvaauke mitte teha just allergiaohu pärast. Mida varem allergia areneb, seda raskemini see kulgeb. Seepärast soovitatakse kõrvaaugustamisega oodata vähemalt 14. eluaastani, kirjutab Brigitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles