Nii säilivad toiduained paremini

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Leib läheb liiga kiiresti kõvaks ja kuivaks, magusad marjad on aga öö jooksul külmkapis hallitama läinud? Annab ka paremini toimetada. Kui säilitad toiduaineid õigesti, pikendad nende eluiga märgatavalt. 

Banaanid

Takistamaks banaanide kiiret mustaks ja ligaseks minekut, tuleb neid õigesti säilitada. Eralda banaanid üksteisest ja mässi iga ots kas toidukilesse või alumiiniumfooliumisse. Sellega peatad küpsemisprotsessi — ja banaanid jäävad ilusaks kollaseks! 

Spargel, redised ja porgandid

Kui sa ostad köögivilja varuga, tuleb nende säilivusele mõelda, kirjutab Bunte. Paljusid juurviljasorte saab vees hoida ja nii ei teki pehmeid kohti. Täida kauss või klaas veega ja pane sellesse kas sparglivarred või porgandid püsti sisse — lõikekohaga allapoole. Ka redised tunnevad end veevannis hästi, kuid nad peavad sel juhul olema ilma lehtedeta. Siiski ole tähelepanelik: see toimib vaid nende köögiviljasortide puhul, millel on kas juur või vars. 

Seened

Seened on samuti sellised toiduained, mille puhul on õige säilitamine oluline. Sest külmkapis ja eriti kiles tekib liiga palju niiskust — ning seened on hiljemalt kahe päeva pärast hallitanud. Kõige parem oleks kile üldse eemaldada ja asetada tükk paberit või ajalehepaberit niiskuseimamiseks alusele. Ära hoia seeni külmkapis — nii jäävad nad kauem värskeks. 

Salat

Et taolised toiduained nagu salat kauem säiliksid, eemalda igal juhul kileümbris ja lõika tükike vart maha. Seejärel mähi veega immutatud majapidamispaber varre ümber ja aseta salat külmikusse. Vesi rätikus hoiab lehed kauem krõmpsuvalt värskena. 

Tomatid

Sageli võib toiduainete säilivusaega pikendada ainult sellegagi, kui võtad nad külmkapist välja. Ka tomateid oleks parem hoida toatemperatuuril, kuna nii püsib nende maitse palju kauem.

Avokaado

Kui tihti juhtub, et sul on poolik avokaado üle, mis läheb enne mustaks, kui sa jõuad teise pooleni? Selle väärtusliku toiduaine eluiga saad pikendada, kui jätad veel söömata avokaadopoole alles koos tuumaga. Piserda viljale  sidrunimahla ja pane ta karpi, mille saad kaanega sulgeda. Nii jääb avokaado kauem rohelisemaks!  

Leib

Leivaastjas püsib leib värskena kaua. Kui sa aga tahad iga päev «värsket pagarileiba» süüa, lõika kojutoodud leib viiludeks ja sügavkülmuta. Kui sul tekib siis millalgi hiljem leivanälg, kulub viilude sulatamiseks umbes 10 minutit — ja nad maitsevad täpselt nagu esimesel päeval.  

Marjad 

Marjad on tundlik toiduaine, mida tuleb  õigesti säilitada. Marjaks kulub ära lihtne trikk: valmista ette suur kauss veega ja pane sellesse sorts äädikaessentsi või õunaäädikat. Sukelda marjakauss vee alla ja lase marjadel kuivada. Nüüd võid neid ilma kileta külmkapis hoida. Äädikas tapab baktereid ja takistab marjade hallitamaminekut.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles