Toidu kuu ERMis — keskaeg, 1930. aastad ja Vana-Võromaa

Naine
Copy
Foto: Ülle Jukk

Mida söödi keskajal, kuidas teha  ise sõira ja milline näeb välja stiilne 1930ndate pidulaud?  September on Eesti toidu kuu ja ERMist leiab vastuseid ning saab ka ise käe külge panna.

Tallinna Ülikooli Keskaja keskus ja Eesti Rahva Muuseum korraldavad toiduprojekti ühisseminari «Sotsiaalsed toitumismustrid keskaja hakul Kukruse kalmistu näitel». Keskaja toidu seminar toimub 17. septembril kell 16.15 Jakobi 2–217. On selgunud, et 12.–13. sajandi elanike toidulauda iseloomustavad teatud soo- ja vanusepõhised toitumisharjumused. Millised täpsemalt ja kuidas keskaja inimeste toitumise kohta üldse infot kogutakse, saab seminaril vastuse. Seminaril esineb Tartu Ülikooli analüütilise keemia vanemteadur, arheokeemik Ester Oras.

Vana-Võromaa maitsete päev on 18. septembril. Nimelt kannab sel aastal Eesti toidupiirkonna tiitlit Vana-Võromaa. Õppida saab sõirategu ja teada, kuidas on see ajas muutunud. Põnevatele õpitubadele ja ettekannetele lisaks linastuvad filmikatkendid Võrumaa toidupärandist. 

Sõir
Sõir Foto: Ülle Jukk

Õpituba «Uued tuuled toidulaual. Retsepte 1930. aastate ajakirjadest ja vihikutest» peetakse 27. septembril. Nami-Nami retseptikogu looja Pille Petersoo juhendamisel kaetakse 1930. aastate klassikaline toidulaud. Menüüs, mis valmib kohapeal, on muuhulgas moodsad kiluleivad ja tol ajal populaarsed köömnesaiad. 

Perenaiste grupipilt, 1934
Perenaiste grupipilt, 1934 Foto: Jaan Vinnal / ERM fotokogu

Esimene ja teine sündmus on osalejatele tasuta, 1930. aastate õpituba maksab 6 eurot inimese kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles