Vähenda stressi kirjutuslaua taga vaid ühe minutiga!

Naine
Copy
Foto: rawpixel.com / Pexels

Võta see asi endaga tööle kaasa — ja sa töötad keskendunumalt ning stressivabamalt, ütleb uuring. 

Kus ja kuidas sa töötad? Paljud inimesed istuvad väheste akendega kontorites — või neil avaneb vaade järgmisele betoonkarbile või tagahoovi. Veelgi hullem seis on nende büroodega, millel üldse puuduvad aknad, et aeg-ajalt saaks pilgu väljapoole heita. Just seda olukorda peavad uurijad meeletuks stressiallikaks, sest pilk loodusse alandab stressitaset ja mõjutab positiivselt meie fookust tööl.  

Mida siis teha, kui kontoris ei anna midagi muuta? University of South Australia teadlase Bridgette Minuzzo sõnul võivad aidata looduspildid kontoris stressi kas alandada või isegi ennetada. Uurija analüüsis kolm pikka aastat 91 töötajat 18 töökohas. Kohad, kus katsealused töötasid, olid kas ilma akendeta või ei avanenud akendest vaadet loodusse. Uurijad sisustasid selle peale töökohad maastikupiltidega. Terve uuringu vältel mõõdeti osaliste stressitaset ja vaimset tervist ning dokumenteeriti andmed. 

Tulemus: looduspiltide ülesriputamine kontoris alandas stressitaset

Järelikult on lõdvestus seotud loodusega, ütles Minuzzo austraalia ajakirjale The Lead. «Osalised ütlesid, et pilk maastikupiltidele tuletasid meelde puhkust ja lõõgastavast looduses viibimist. Nende piltide vaatamine aitavat ajul nooreneda või värskemaks muutuda ning jälle tööle keskenduda.» Uuringutulemuste kohaselt piisab juba minutist maastikupiltidele keskendumisest, et stressi alandada ja fookus jälle tagasi saada. 

Foto: James Wheeler / Pexels

Pane pilt kas ilusast metsast, mägimaastikust või oma lemmikkohast looduses kontoriseinale ja tee korrapäraselt minutilisi pause, et uneleda looduses. Nii ei jõuagi stress üldse tekkida, soovitab Freundin. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles