Uuring: kui sa harjutad endale selle kombe külge, magad paremini

Naine
Copy
Foto: Bruce Mars / Pexels

Hiljutise suure uuringu tulemused näitasid, et see harjumus aitab inimestel selgelt paremini ja kauem magada.

Kes jõuaks kosutavat und ära kiita! Ometi on paljude unekvaliteet ja -kestus kõike muud kui rahuldav. Tüüpilisteks põhjusteks võivad olla näiteks stress või televiisori / telefoni tarbimine enne magamaminekut. Aga on veel üks üllatav asi, mis võib unekvaliteeti mõjutada. 

Illinois' ülikooli teadlased uurisid enam kui 3500 inimese unekäitumist vanuses 32 kuni 51 eluaastat. Nad analüüsisid inimeste iseloomujooni ja harjumusi ning panid tähele, et teatud käitumismustriga inimesed magasid teistest oluliselt paremini. 

Optimism tekitab parema une

Tõepoolest näitasid uuringutulemused, et optimistlikud inimesed magavad paremini ja kauem kui teised. Keskeltläbi oli  nende inimeste «optimismitase», kes magasid (peaaegu) alati hästi ja piisavalt, 78 protsenti kõrgem kui neil, kelle ellusuhtumien oli pigem negatiivne. Optimistlikud inimesed ütlesid, et magavad öö jooksul keskmiselt kuus kuni üheksa tundi jutti. 

«Halb unekvaliteet on seotud arvukate terviseprobleemidega. Nendeks on näiteks kõrge rasvumuse või kõrgvererõhu oht,» selgitab professor Rosalba Hernandez, uuringu autor.

«Optimism on välja kristalliseerunud täiesti selge psühholoogilise eelisena, millel on eriline tähtsus nii haiglavabale elule kui ka paremale tervisele.»

Seega on kasulik põhimõtteliselt veidi säravma pilguga siin ilmas ringi joosta, sest see ei anna mitte ainult paremat und, vaid kingib ka rohkem õnnetundeid argipäeval, kirjutab Freundin. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles