Miks kuulsad muusikud 27-aastaselt surevad?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amy Winehouse
Lioness: Hidden Treasures 
(Island)
Amy Winehouse Lioness: Hidden Treasures (Island) Foto: Repro

Amy Winehouse, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain - kõik nad surid 27-aastaselt. Kas selle vanuseni jõudnud muusikutel lasub mingi needus?

Ilmselt on tegemist siiski juhuste kokkusattumisega, vahendab Novaator Austraalia Queenslandi statistikute uurimuse tulemusi.

Queenslandi tehnikaülikooli matemaatik Adrian Barnett otsustas kontrollida, kas 27-aastastel kuulsatel muusikainimestel on suurem risk surra.

Barnett ja tema kaastöölised kogusid andmeid 1046 muusiku kohta, kes olid sooloartisti või ansambli liikmena olnud Suurbritannia albumimüügitabelis esikohal. Andmestik hõlmas aastaid 1956 -2007 Frank Sinatra plaadist «Songs for Swingin´Lovers» kuni Leona Lewise albumini «Spirit.»

Selle aja jooksul suri esikoha albumil kaasa teinud muusikutest seitse protsenti – 71 inimest. Lahkunute hulgas oli nii lembelaulikuid, raske roki tähti kui ka üks nukusarja «Muppet Show» näitleja.

Barnett tegi põhjaliku matemaatilise analüüsi, et saada selgeks, kas 27. eluaastal on eriline tähtsus. Selgus, et 27-aastaseks saamine ei kujuta endast statistiliselt suuremat riski vikatimehega kohtumiseks.

Samas oli kahekümnendates-kolmekümnendates eluaastates muusikutel kuni kolm korda suurem risk enneaegselt surra kui keskmisel britil. Samuti esines selles earühmas 1970ndate aastate lõpus ja 1980ndate alguses rohkem muusikute surmasid. 1980ndate lõpus jäi surmi vähemaks.

Barnetti arvates võib selle põhjuseks olla meditsiini areng – arstid suutsid edukamalt päästa heroiini üledoosi saanud inimesi. Samuti hakkas tol ajal domineerima veidi pehmem popmuusika ning artistide ennasthävitav käitumine võis väheneda.

«Kahekümne seitsmenda eluaasta needus on müüt. Siiski on muusikutel suurem risk noorelt surra,» ütles Barnett. Uurija sõnul annavad muusika loojad ning esitajad endast palju ning seetõttu peaks ühiskond neid rohkem toetama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles